Siirry sisältöön

Naisten tekemät itsemurhat lisääntyneet – myös naisten itsetuhoisia puheluita on eniten

Tilastokeskus on julkaissut vuoden 2021 Suomen itsemurhakuolemia koskevat tilastot. Naisten itsemurhakuolleisuus kasvoi peräti 19 % edellisvuodesta, kun taas miesten vastaava luku laski 2 %.
Nainen auringonlaskua katsomassa selin

Naisten tekemien itsemurhien määrä lisääntyi 188:stä 223:een vuonna 2021, eli kokonaismäärän kasvu muodostuu yksinomaan naisten tekemistä itsemurhista. Tilastojen mukaan Suomessa tehtiin vuonna 2021 yhteensä 747 itsemurhaa, mikä oli 30 enemmän kuin 2020, jolloin vastaava luku oli 717.[1]

MIELI ry:n Kriisipuhelimessa itsetuhoisten soittojen määrä on pysynyt korkealla tasolla vuodesta 2020 lähtien. Eniten itsetuhoisuudesta puhuvat Kriisipuhelimessa 18–29-vuotiaat naiset.

– Naisten itsemurhakuolemien kasvu on huolestuttavaa. Ajassamme saattaa olla sellaisia tekijöitä, jotka kuormittavat erityisesti naisten mielenterveyttä. Nousua voi selittää myös se, että naisten käyttämät itsemurhan tekotavat ovat muuttuneet entistä väkivaltaisemmiksi, pohtii Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Frans Horneman.

Vuonna 2021 itsemurhan tehneiden mediaani-ikä oli 50 vuotta. Alle 25-vuotiaita oli itsemurhan tehneissä aiempaa vähemmän.

Hyvä uutinen on se, että alle 25-vuotiaiden itsemurhakuolemia oli aiempaa vähemmän. Tarvitsemme kuitenkin seuraavalla hallituskaudella kipeästi panostuksia nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi, sillä tiedämme että pandemia-aika on vakavasti kuormittanut useiden nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointia, Horneman tähdentää.

Itsemurhien ehkäisytyötä tarvitaan ensi vuonna aloittavilla hyvinvointialueilla

Uudet hyvinvointialueet, jotka vastaavat tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalveluista aloittavat toimintansa tammikuussa 2023.

– Jokaisen hyvinvointialueen tulisi muodostaa itsemurhan ehkäisyn työryhmä, joka huolehtii alueen tilannekuvasta, toimijoista ja itsetuhoisen ihmisen palveluista. Nopea hoitoon pääsy ja riittävän tehokas hoito on avainasemassa mielenterveysongelmien hoidossa sekä itsemurhien ehkäisyssä, sanoo Horneman.

Alueellisten toimien lisäksi matalan kynnyksen valtakunnallisia mielenterveyspalveluita voidaan parantaa MIELI ry:n ajaman terapiatakuun avulla. Terapiatakuun toteutuessa yhä useampi pääsisi Suomessa nopeasti vaikuttavan hoidon piiriin kuukauden sisällä hoidontarpeen toteamisen jälkeen.


[1] Tilastokeskus https://stat.fi/julkaisu/cl8slomfgpjyk0bw7wivrbxpa

Sivua muokattu 12.12.2022

Ota yhteyttä

Frans Horneman

Johtava psykologi
+358 40 193 3020
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: