Mielenterveys Suomessa
Väestön hyvä mielenterveys on kestävän kasvun ja hyvinvoinnin keskeinen menestystekijä. Se korostuu muuttuvassa yhteiskunnassamme, jossa tuotantotalous perustuu entistä enemmän psyykkisen pääoman varaan.
Perusta mielenterveydelle luodaan jo lapsuudessa.
Suomalaisten fyysinen terveys on parantunut viime vuosikymmenten aikana, mutta vastaavaa muutosta ei ole saatu aikaan mielenterveydessä. Mielenterveyden häiriöiden kustannuksiksi on Suomen osalta arvioitu 11 miljardia euroa vuodessa.
Heikentynyt mielenterveys maksaa Suomelle yksitoista miljardia vuodessa. Kustannuksia voidaan pienentää mielenterveyden edistämisellä, ongelmien ennaltaehkäisyllä ja ajoissa saatavalla hoidolla.
Säästöjä on saatavilla sijoittamalla mielenterveyden edistämiseen ja ehkäisyyn. Mielenterveyden perusta rakentuu lapsuudessa. Siksi sijoitetun pääoman tuotto on suurin varhaisissa mielenterveyttä edistävissä toimissa. Sijoitukset mielenterveyden edistämiseen ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn ovat mitättömät verrattuna mielenterveyspalveluiden rahoitukseen.
Terapiatakuun myötä syntyy säästöä sosiaaliturvassa, työelämässä ja terveydenhuollossa. Se on keskeinen keino nostaa työllisyysastetta.
Mielenterveyttä voi vahvistaa monin keinoin. MIELI ry:n asiantuntijat esittävät tiivistelmien muodossa uusia tutkimuslöydöksiä mielenterveyden edistämisestä, ongelmien ehkäisystä ja kriisiauttamisesta.