Siirry sisältöön

HJK:n naisten liigajoukkueen päävalmentaja Arttu Heinonen: ”Valmentajat ja urheilijat, nauttikaa siitä, mitä saatte tehdä.”

Jalkapallo on Arttu Heinosen mielestä maailman kivoin juttu. Positiivisuus edellä hän luotsaa muun henkilökunnan eli ”staffin” kanssa HJK:n liigajoukkueen naisia kohti voittoa.
Arttu Heinonen eläytyy kentällä ja huudahtelee kehuja usein. Kuva: Mira Lönnqvist

”Tällä hetkellä menee hyvin. 11 pisteen sarjajohto ja viisi peliä jäljellä”, Heinonen summaa. 

Nuori mieli urheilussa -toimintatapoihin Heinonen tutustui alun perin entisen työkaverinsa kautta, joka oli mukana kehittämässä MIELI ry:n Nuori mieli urheilussa -sisältöjä: 

”Sain hyviä vinkkejä ihmisten kohtaamiseen ja tietoa siitä, miten mielenkiintoinen ja monisyinen ihmismieli on, ja miten paljon mielen hyvinvointi vaikuttaa yksilön suorituskykyyn. ”

”Puhumattakaan siitä, mikä kaikki elinympäristössä vaikuttaa mieleen, kuten eri puolilta tulevat paineet ja ihmisten kanssa käydyt keskustelut eri yhteisöissä, mutta myös arjen valinnat, kuten lepo ja ruokailu.”

Isossa ja menestyneessä HJK:n seurayhteisössä Heinonen näkee puolensa ja puolensa. Toisaalta pelaajilla ja valmentajilla on paljon paineita menestyä ja olla peleissä paras, mutta toisaalta taas menestyksekäs seura toiminnan taustalla antaa paljon ”positiivista energiaa ja virtaa tekemiseen.”

Treenipäivän mielen mittarit

Liigajoukkueen kanssa aamutreenit alkavat kahdeksalta aamulla. Aluksi tehdään aktivointia, mielen ja kropan herättelyä. Sen jälkeen pidetään palautepalaveri, jossa käydään treenien kulku läpi ja käydään edellistä peliä läpi ja suunnitellaan tulevaa. Sen jälkeen mennään salin kautta kentälle.  

Kenttäosuuden jälkeen jokainen pelaaja juttelee itselleen nimetyn valmentajan kanssa omasta pelaamisestaan, mutta myös muista kuulumisista. Treenien jälkeen vielä valmentajat käyvät yhdessä läpi purun päivän treeneistä.

”Pelaajien vireyttä ja hyvinvointia seurataan myös joka-aamuisella XPS Networksin kyselyllä, jossa pelaaja valitsee liikennevalovärien mukaisesti oman päivän vireystilansa eli miten on palautunut fyysisesti ja henkisesti treeneistä ja peleistä, onko stressiä, ja miten on nukkunut.”

Tieto auttaa käsittelemään näitä asioita valmentajien ja urheilijoiden välisissä keskusteluissa ja sen mukaan voi suunnitella treenejä kevyemmiksi tai raskaammiksi. Se ei kuitenkaan kerro kaikkea, koska kyse on ihmisistä ja ihmisten johtamisesta. 

Avoin ja turvallinen joukkue

HJK:n naisten joukkueessa on pyritty luomaan avointa ilmapiiriä, jossa kaikkien on helppo jutella myös hankalista tai vaikeammistakin asioista. Edellyttää kaikilta avointa puhetta, ettei mitään ”lumipalloefektiä” ei pääse syntymään.

”Koen itse, että minun on valmentajana helppo olla rehellinen, avoin ja suora sekä muiden valmentajien kuin pelaajienkin kanssa. Jos huomaan, että joku ei ole oikein oma itsensä, menen kysymään, mikä on ja aika nopeasti yleensä löytyy vastaus.”

Yhdessä treenatessa me kohtaamme toistemme kanssa luonnollisesti paljon, mutta pelien lisäksi sekä valmentajat että pelaajat järjestävät välillä ryhmäyttäviä juttuja. 

”Esimerkiksi, kun meille oli tullut ensimmäinen tappio pelissä puoleen vuoteen, niin pohdittiin yhdessä, miten saadaan nopeasti ajatukset pois menneestä pelistä ja tulevasta finaalista. Sitten vedettiin vähän viestikisaa ja mietittiin sen jälkeen kolme asiaa, jotka pidetään tämän viikon mielessä, jotka mentaalisesti vievät meidät voittoon.”

Mentaalisella taustalla vaikuttavat myös HJK:n arvot: kasvu, kunnianhimo ja klubilaisuus. Lisäksi, kuten kaikissa joukkueissa myös liigajoukkueella on omat, pelaajien itse määrittelemät säännöt ja periaatteet toimia joukkueena yhdessä.

Myönteisyyden voimat

HJK naisten liigajoukkueessa uskotaan positiivisuuden voimaan. Kuva: Mira Lönnqvist

Ammattivalmentajana Heinonen on tietysti opiskellut myös psyykkistä valmennusta. 

Valmentajakoulutuksessa se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että etsitään keinoja itseluottamuksen vahvistamiseen. Silloin voidaan keskittyä myönteisen palautteen antamiseen tai vaikkapa onnistumisten katsomiseen videolta.

”Tätä olemme tehneet myös liigajoukkueen kanssa. Katsoneet edellisten pelien hienoja maaleja, upeaa pallonhallintaa tai hienoja puolustamisen toimintoja, kuten blokkaamisia tai onnistuneita riistoja. Ne kannustavat pelaajia olemaan itsevarmempia.” 

Heinonen uskoo enemmän myönteisyyden kautta valmentamiseen kuin siihen, että pyritään negatiivisten tilanteiden läpikäymisen kautta kehittämään peliä. 

Itsevarmuus ja luottamus on erityisen tärkeää, kun pelaajat ovat nuorempia. Heinosen valmentama liigajoukkueenkin keski-ikä on vasta kaksikymmentäyksi vuotta. 

”Itse annan enemmän kentällä myönteistä palautetta: ”hyvä tuki” tai ”hyvä jekku” irtoaa helposti. Eläydyn myös ihan täysillä ja hehkutan, jos pelaajat tekee mielestäni jonkun ihan loistavan liikkeen.”

Koko joukkueen taustajoukko eli ”Staffi” Heinosen lisäksi pyrkii eläytymään myönteisesti, eleillä, ilmeillä ja olemuksella siihen, mitä kentällä tapahtuu. 

”Uskomme, että se toimii ja johdattaa meitä parhaaseen lopputulokseen. Ja joukkuepelissä on se voima, että kun olemme yhdessä määritelleet tavoitteet, teemme yhdessä asioita niitä kohden ja luotamme prosessiin yhdessä, se kantaa.”

Opit omilta valmentajilta

Valmennuskulttuuri on Heinosen mukaan kokenut valtavan muutoksen jo hänenkin lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Ehkä hän olisi itse joskus toivonut, että valmennus olisi jo silloin ollut myönteisempää. Heinosella on kuitenkin kaiken kaikkiaan myönteiset muistot omista valmentajistaan. 

”Parhaat valmentajat ovat olleet niitä, joilla on ollut vaatimustaso korkealla ja silti pilke silmäkulmassa.”

Kuka? HJK:n naisten liigajoukkueen päävalmentaja Arttu Heinonen

Ammatiltaan valmentaja ja liikuntaneuvoja, erikoistunut lasten ja nuorten liikuntaan

Asuu Espoossa puolison ja pienen lapsen kanssa

Kokee 32-vuotiaana olevansa vielä nuori valmentaja

Hoitaa mieltään käymällä pelipäivänä lenkeillä,  jättämällä läppärin töihin työpäivän jälkeen ja kirjoittamalla päiväkirjaa kännykkään

Sivua muokattu 28.9.2024


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: