MIRAKLE-hanke päättyi vuonna 2016, mutta ikäihmisten mielenterveyden edistäminen jatkuu Mielenterveyden edistämisen yksikössä kohdennetun toiminta-avustuksen turvin.
Tältä sivulta kuvia MIRAKLE-hankkeen toiminnasta vuosilta 2012-2016 sekä linkkejä ikäihmisten mielenterveyttä edistäviin materiaaleihin, työvälineisiin ja toimintamuotoihin. Hankkeen kehittämistyön tueksi ketättiin tietoa ikäihmisiltä itseltään ja tuotiin esiin heidän näkemyksiään ja elämänkokemuksiaan esiin asiantuntijatiedon rinnalla. Kaiken toiminnan läpi kulki ajatus siitä, että mielen hyvinvoinnin ja mielenterveyden huoltaminen, treenaaminen, tukeminen ja edistäminen ovat vähintään yhtä tärkeitä kaiken ikäisenä kuin fyysisestä terveydestä huolehtiminen.
Hankkeessa tehtiin tiivistä yhteis- ja kehittämistyötä muiden ikääntyvien mielen hyvinvointia edistävien hankkeiden kanssa. Mielellään -verkoston yhteistoiminta jatkuu - tykkää meistä facebookissa! Mirakle kuului myös Vanhustyön keskusliiton ja Raha-automaattiyhdistyksen Eloisa ikä -ohjelmaan.
Mirakle-hankkeessa tuotettuja materiaaleja ja työvälineitä
Ikääntyvä mieli - mielen hyvinvointia vanhetessa
Seniori Hyvinvointitreenit - hyvää mieltä ja oloa ryhmästä ohjaajan opas
Välmåendeträning för seniorer - välbefinnande och trivsel i grupp. Guide för handledare
Hyvä mieli vanhetessa -esite
Nestori Nurjamieli ja Hyvän Mielen Konkarit -lautapeli
Seniori Hyvinvointitreenit
– hyvää oloa ja mieltä ryhmässä
Seniori Hyvinvointitreenit -toiminta jatkuu kohdennetun toiminta-avustuksen turvin Mielenterveyden edistämisen yksikössä!
Seniori Hyvinvointitreenit on tavoitteellista mielen hyvinvointia vahvistavaa ryhmätoimintaa yli 60-vuotialle. Osallisuuden, toiminnallisuuden sekä voimavarojen vahvistuminen ovat treenien suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtina. Treenit tarjoavat osallistujille myönteisiä hyvinvointia tukevaa tietoa ja kokemuksia. Näitä voivat olla esimerkiksi mielen taidot ikääntyessä ja kulttuuri hyvinvoinnin tuojana.
Treenikertojen sisällöt suunnitellaan osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti 6-12 kertaa noin 2 tuntia kerrallaan. Ryhmää ohjaa aina vähintään kaksi ohjaajaa. Ohjaajat voivat olla sekä vapaaehtoistoimijoita että ammattilaisia.
Seniori Hyvinvointitreenit on muotoiltu Suomen Mielenterveysseuran Hyvinvointitreenit SMS -mallista ikäihmisten toimintaan soveltuviksi vapaaehtoistoimijoiden sekä yhteistyöverkoston kanssa. Tähän mennessä on huomattu mallin soveltuvan erilaisille ryhmille ja organisaatioille. Sitä voi soveltaa esimerkiksi vapaaehtoisten jaksamisen tueksi, palvelutalojen yhteisöllisenä hyvinvointia tukevana toimintana tai esimerkiksi osaksi yhdistysten tarjoamaa toimintaa ikäihmisille omalla toiminta-alueellaan.
Treenien toteuttamisen tueksi järjestetään ohjaajakoulutusta, kehitetään mielen hyvinvointia tukevia toimintavälineitä, julkaistaan opas ohjaajille ja työkirja osallistujille. Lataa ohjaajan opas.
Ikäihmisille suunnatun kriisiavun kehittämistyö
Mirakle-hankkeessa toteutettiin jalkautuvan kriisityön pilotti, jossa kokeiltiin yli 60-vuotiaille sopivaa, asiakkaan toivomaan paikkaan (esim. koti) vietävää/tuotavaa kriisityötä. Kokeilun avulla kerättiin tietoa siitä, millaista jalkautuva, kotiin vietävä kriisityö parhaimmillaan voisi olla. Etsivä ja löytävä työ sekä verkostoituminen paikallisten toimijoiden kanssa olivat kokeilussa keskeistä.
Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Tampereen kriisikeskus Osviitan sekä Tampereen Kaupunkilähetys ry:n Likioma-hankkeen kanssa 1.10.2014-31.12.2015. Kokeilu on tallennettu Innokylään sekä posterille.
Jalkautuva kriisityö Innokylässä
Jalkautuva kriisityö -posteri
Mobile crisis work -poster
Vinkkejä ikääntyvän mielen hyvinvoinnin tukemiseen. Jos lainaat esityksiä, niin toivomme, että mainitset silloin myös lähteen. Kiitos!
- Vanhustyö-lehti 4/16 Sonja Maununahon artikkeli Kriisiapu on kohtaamista
- Mielenterveys-lehden 6/2015 artikkeli Myönteisestä muistelusta voimaa
- Perhehoito-lehti 6/2015 Sonja Maununahon kolumni Muuttuva menneisyys
- Hämeen Sanomien julkaistiin 24.10.2015 artikkeli Seniori Hyvinvointitreeneistä
- Seniori Hyvinvointitreenien Ohjaajan oppaaseen (2015) on yhdelle sivulle kerätty Ikääntyvän Hyvän Mielen Taitoja.
- Gerontologia-lehden numerossa 2/2015 Ilka Haarnin kirjoitus Eläkeikäisten naisten pohdintoja hyvinvoinnista yhteiskehittämisen kontekstissa
- Ilka Haarnin (3.4.2013) koostama esitys siitä, mitä mielen hyvinvointi tarkoittaa eläkeiässä ja miten siitä voisi pitää huolta. Mielen hyvinvointi eläkeiässä
- Vanhustyön uudet tuulet -lehden 7/2012 teemanumero oli "Mielenterveys." Maria Viljasen artikkeli Mielen hyvinvointi tuo voimaa elämään.