Siirry sisältöön

Selviytyjän purjeet -juliste neuvolaan ja varhaiskasvatukseen

Huolet voivat olla pieniä, suuria tai jotain siitä väliltä. Selviytyjän purjeet -juliste auttaa sekä lasta että aikuista kuvaamaan ja arvioimaan huolen suuruutta.
Julkaisuvuosi:
2014
Koko:
50 x 70 cm

Elämään kuuluu ilon ja onnen lisäksi myös huolet, murheet ja pettymykset, jotka voivat olla pieniä, suuria tai jotain siltä väliltä. Aikuisen avulla lapsi oppii puhumaan huolistaan sekä selviytymään pettymyksistä.

Toisen ilmaisema ja kokema huoli tulee ottaa todesta. Kohdattaessa huolia ja vastoinkäymisiä on tärkeää pohtia, millaisia voimavaroja ja selviytymiskeinoja tilanteessa on käytettävissä. Mitä enemmän erilaisia selviytymiskeinoja on, sitä helpompi suuristakin huolista on selviytyä.

Selviytyjän purjeet -juliste soveltuu käytettäväksi neuvolassa, varhaiskasvatuksessa ja perhetyössä yhdessä lasten ja vanhempien kassa. Juliste soveltuu myös ammattilaisen omien huolien ja voimavarojen arviointiin sekä työyhteisön yhteisiin keskusteluihin. Juliste ja siihen kuuluvat käyttövinkit neuvolatyöhön, perhetyöhön ja varhaiskasvatukseen ovat ladattavissa tai tilattavissa verkkokaupasta.

Lataa

Osta verkkokaupasta

Tilausvaihtoehtona myös neuvolan ja varhaiskasvatuksen julistesetti, jossa 7 erilaista julistetta: Mielenterveyden käsi, Tunteiden maailmanpyörä, Yhdessä oloa, Turvalliset aikuiset, Selviytyjän purjeet, Hyvinvoinnin hyrrä, Hyvän mielen vanhemmuus. Julistesetti sisältää kaksi kpl kutakin julistetta eli yhteensä 14 kpl. Julistesetin hinta 18 €.

Selviytyjän purjeet -työväline kuvaa elämään liittyviä erikokoisia huolia. Kuvan avulla vanhempi ja ammattilainen voivat kuvata ja arvioida erilaisten huolien määrää. Huolista keskusteltaessa on tärkeää huomioida myös voimavarat sekä erilaiset selviytymiskeinot.

Keskusteluihin vanhemman kanssa

Kuvan avulla voi ottaa puheeksi, millaisia huolia vanhemmalla on odotusaikana ja lapsen kasvaessa. Mitkä huolet kohdistuvat lapseen, mitkä vanhemman omaan toimintaan tai perheen tilanteeseen? Minkä kokoisia huolet ovat? Mitkä tekijät pienentäisivät huolta? Mitkä tekijät auttavat jaksamaan tilanteessa? Keneltä saatte tilanteessa tukea?

Keskusteluihin perhevalmennuksessa ja ryhmäneuvolassa

Mitkä tekijät aiheuttavat huolta lapseen, vanhemmuuteen ja arkeen liittyen? Mitkä tekijät pienentäisivät huolia? Millaisia selviytymiskeinoja vanhemmilla on stressiä ja huolta aiheuttavissa tilanteissa? Mitä selviytymiskeinoja olisi mahdollista vahvistaa ja miten?

Työyhteisön keskusteluihin

Millaiset perheitä koskevat asiat herättävät sinussa ammattilaisena huolta? Miten suuri tai pieni huolesi on? Mitä sinulta odotetaan tilanteessa? Mitä tapahtuu, ellei huoleen tartuta juuri nyt? Millaista tukea voit tarjota perheille erilaisissa huolissa? Mistä saat itse tukea? Mikä auttaa sinua jaksamaan?

Selviytyjän purjeet -työväline kuvaa elämään liittyviä erikokoisia huolia. Jokainen kohtaa elämässään pettymyksiä ja suruja ja siksi onkin tärkeää tunnistaa ja vahvistaa omia voimavarojaan ja selviytymiskeinojaan. Selviytymiskeinoja voi vahvistaa myös lapsuudessa.

On tärkeää, että lapsen huolta kuunnellaan. Miten kohtaat lapsen, jolla on huolia? Miten tuet lapsen voimavaroja ja mielenterveyttä, kun lasta on kohdannut suru tai menetys?

Erilaiset huolemme

Tavoite: Kannustaa lasta puhumaan huolista ja leikkimielisesti konkretisoida keinoja huolien poistamiseen. Usein monet huolet helpottuvat jo kun ne ottaa puheeksi aikuisen kanssa.

Lasten kanssa pohditaan millaisia huolia voi olla. Jokainen saa piirtää oman huolensa paperille. Huoli voi olla pelkkä värikäs suttukasa paperilla. Valmis huoli paperilla rypistetään ja lopuksi lapset saavat repiä paperit.

Unelmien aarrearkku

Tavoite: Tarjota lapsille rentoutumishetki omien unelmien parissa ja voimaannuttaa lasta.

Lapset istuvat alas ja sulkevat halutessaan silmänsä. Heitä pyydetään rauhoittumaan ja kuuntelemaan hengitystään. Kuvitellaan eteen vene, joka on rannalla. Veneen sisällä on aarrearkku ja aarrearkussa on sisällä jotain ihanaa. Lapsi saa kurottaa käsillään arkkua kohti ja avata arkun. Hän voi ottaa aarteen arkusta itselleen ja avata silmänsä, jos piti ne suljettuna. Lapset saavat halutessaan kertoa vuorotellen, mitä jokainen löysi omasta aarrearkustaan.

Voimakuva

Tavoite: Voimaannuttaa lasta pohtimalla asioita, joista tulee hyvä mieli.

Lapset saavat leikata ja liimata lehdistä kartongille kuvia asioista, joista heille tulee hyvä mieli ja kuvia asioista, joista he haaveilevat.

Lisää aiheesta

Hyvän mielen vanhemmuus -juliste

Vanhemmuus edellyttää monenlaisia taitoja ja tietoa. Hyvät vanhemmuustaidot tukevat vanhemman jaksamista sekä mahdollistavat lapsen tasapainoisen kehityksen.

Sivua muokattu 18.1.2023


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: