Maahanmuuttaneet
Mielenterveyden vahvistaminen ja edistäminen kuuluu kaikille maahanmuuttaneiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. MIELI ry tarjoaa sekä koulutusta että konsultaatiota aiheeseen liittyen. Sivuiltamme löydät myös erikielisille asiakkaille sopivia materiaaleja.
Eri kieli- ja kulttuuritaustasta tulevia asiakkaita kohdatessa on hyvä huomioida muutamia asioita. On hyvä esimerkiksi ymmärtää maahanmuuton psyykkisen prosessin eri vaiheita, mutta samalla huomioida jokaisen yksilöllinen tilanne. Lisäksi laadukas tulkkaus mahdollistaa jakamisen ja ymmärtämisen.
PALOMA-osaamiskeskus edistää pakolaistaustaisten ja muista vastaavista lähtökohdista Suomeen muuttaneiden ihmisten mielenterveyttä. Osaamiskeskus on valtakunnallinen verkosto joka muodostuu mielenterveystyötä tekevistä toimijoista ja sitä koordinoi THL.
Muutto uuteen maahan on iso elämänmuutos. Maahanmuuttoon liittyy erilaisia vaiheita ja tunteita, mutta jokainen uuteen maahan muuttava kokee ne yksilöllisesti. Maahanmuuttaneet ja erityisesti pakolaiset ja turvapaikanhakijan hyvinvointiin vaikuttavat tapahtumat lähtömaassa ja pakomatkan aikana, läheisten tilanne sekä vastaanottavan maan olosuhteet ja epävarmuus tulevaisuudesta.
MIELI ry tarjoaa materiaaleja ammattilaisille eri kieli- ja kulttuuritaustaisten kanssa työskentelyyn ja mielenterveystyön tukemiseen.
Maahanmuuton taustalla voi olla hyvin erilaisia tekijöitä kuten perhesyyt, työperäiset syyt, opiskelu tai pakolaisuus. Toiseen maahan muuttaminen on iso elämänmuutos, joka vaikuttaa moniin elämän osa-alueisiin: kieleen, kulttuuriin, sosiaalisiin suhteisiin, elämäntapoihin.