Siirry sisältöön

YLVA-hanke (2022–25) vahvistaa ylivelkaantuneiden perheiden vanhempien mielenterveyttä ja hyvää arkea lisäämällä heitä kohtaavien ammattilaisten mielenterveysosaamista.

Mielenterveystyölle on tarve, koska ylivelkaantuneiden kanssa työskennellessä keskitytään usein raha-asioihin, ja mielenterveyden näkökulma ja perheen ylivelkaantumisen vaikutukset lapsiin jäävät helposti huomioitta.

Ylivelkaantuminen on viimeisen 10 vuoden aikana lisääntynyt. Taloushuolet kuormittavat mielenterveyttä monella tapaa aiheuttaen esimerkiksi stressiä, epäonnistumisen ja häpeän tunteita sekä sosiaalisista suhteista eristäytymistä.

Perheille tapahtumia, materiaaleja ja vertaistukea

YLVA-hanke järjestää yhteistyötahojen kanssa alueellisia Perheet yhdessä -tapahtumia, jotka auttavat perheitä löytämään omia voimavarojaan ja tuomaan perheille mukavia yhdessäolon kokemuksia. Tapahtumissa perheet saavat materiaaleja ja vinkkejä mielenterveyden edistämiseksi, talouden ja arjen hallintaan sekä vanhemmuuden tueksi. Tapahtumia järjestetään hankkeen aikana Turussa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Kokkolassa ja Helsingissä.

Vertaistukea talousvaikeuksissa oleville vanhemmille

Hankkeen aikana on toteutettu verkossa vertaisryhmiä talousvaikeuksissa oleville vanhemmille, joilla on alaikäisiä lapsia. Ryhmä on tarjonnut mahdollisuuden perheen talousvaikeuksiin liittyvien tunteiden ja kokemusten käsittelemiseen ja jakamiseen luottamuksellisessa ilmapiirissä. Lisäksi ryhmän tavoitteena on ollut tukea vanhemmuutta sekä auttaa omien voimavarojen tunnistamisessa ja vahvistamisessa.

Äiti kyykistyneenä pienen lapsen kanssa metsäisellä tiellä vauva rintarepussa.

Vanhemmuutta ja perheen voimavaroja tukevia materiaaleja

YLVA-hankkeessa on julkaistu kirjoituksia ja materiaaleja, joista perheet voivat saada vinkkejä mielenterveyttä ja lasten kehitystä tukevaan hyvään arkeen, vaikka raha huolettaisi. Materiaalien avulla voi vahvistaa perheen omia voimavaroja ja löytää yhdessä vietetyn ajan arvon ja mahdollisuudet.

Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisten tukea kulutuspaineiden keskellä | Martat

YLVA-hankkeen Janette Vesterinen ja Minna Magnusson pohtivat blogissaan, miten vanhemmat voivat toimia tietoisemmin ja lasta tukien monenlaisten kulutuspaineiden keskellä.

Perheiden ruokahankinnat taloudellisesti | Martat

Tuija Elomäki Keski-Suomen Martoista antaa kukkaroystävällisiä vinkkejä perheen ruokahankintoihin ja ruokailuihin, jotka sujuvoittavat lapsiperhearkea ja auttavat kartuttamaan yhteisiä mukavia hetkiä.

Lepää elämäsi kuntoon | Martat

Enni Tuuliainen Etelä-Karjalan Martoista kirjoittaa unen ja levon tärkeydestä hektisessä lapsiperhearjessa ja miten sille voi harjoitella ottamaan aikaa.

Arki rullaa yhdessä | Martat

Tuija Biskop Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martoista kirjoittaa kuinka taloushuoltenkin keskellä pienistä arjen asioista voi löytyä ilon aiheita, mitkä lisäävät koko perheen jaksamista.

Leikin ja luovuuden avulla voimaa arkeen | Martat

Pia Niemonen Lounais-Suomen Martoista kirjoittaa leikin ja perheen yhteisen tekemisen merkityksestä osana sujuvaa arkea ja perheen hyvinvointia.

Tietoa ylivelkaantumisen ja mielenterveyden yhteyksistä

Hanke lisää tietoa ylivelkaantumisen ja mielenterveyden yhteyksistä viestimällä ja vaikuttamalla eri kanavissa ja verkostoissa. Tutkimus- ja kokemustiedon perusteella laaditaan toimenpidesuosituksia ylivelkaantumisen kielteisten mielenterveysvaikutusten vähentämiseksi.

YLVA-hankkeen politiikkasuositus (2024) avaa toimenpide-ehdotuksia, joiden avulla talousvaikeuksissa olevia vanhempia ja perheitä voitaisiin tukea kokonaisvaltaisemmin ja monella eri tasolla. Suosituksissa on huomioitu talousvaikeuksien taustalla olevien syiden moninaisuus ja ilmiön ylisukupolvisuus.

Ylivelkaantuminen ja mielenterveys -selvityksen kansi.

Ylivelkaantuneiden vanhempien kokemuksia selvitettiin kyselyllä

Hankkeessa kerättiin verkkokyselyllä elo-syyskuussa 2022 suomalaisten lapsiperheiden vanhempien kokemuksia ylivelkaantumisen vaikutuksista mielenterveyteen, perheen arkeen ja vanhemmuuteen (N=572). Aineisto kertoo, että talousvaikeudet kuormittavat koko perhettä ja heikentävät mielenterveyttä ja vanhemmuuden voimavaroja. Moni vastaajista koki jääneensä tarvitsemansa avun ulkopuolelle. Aineiston pohjalta on tehty selvitys (2023): Ylivelkaantumisen vaikutukset lapsiperheiden arkeen ja mielenterveyteen.

Tietoa ja toivoa – Ylivelkaantuneiden lapsiperheiden vanhempien kuvauksia saadusta tuesta ja tuen tarpeesta, joka on Helsingin yliopiston sosiaalityön opiskelijoiden käytäntötutkimusraportti (2023) vanhempien avun ja tuen kokemuksista.

Heidi Vesanen (2023): Lapsiperheiden vanhempien kuvauksia ylivelkaantumisen ja maksuvaikeuksien taustoista. Sosiaalityön maisterintutkielma, Helsingin yliopisto.

Jasmin Luomavuori (2024): Lapsiperheiden vanhempien kuvauksia ylivelkaantumisesta selviytymiseen vaikuttavista yhteiskunnallisista tekijöistä. Sosiaalityön maisterintutkielma, Helsingin yliopisto.

Koulutusta ammattilaisille perheitä tukevasta työotteesta

Perhekeskeisellä työotteella ja lähestymistavalla voidaan vähentää ylivelkaantumisen ylisukupolvisia vaikutuksia. Hanke järjestää kumppanijärjestöjen ja -organisaatioiden ammattilaisille tutkitusti vaikuttavaa, järjestölähtöistä Lapset puheeksi (LP) -menetelmäkoulutusta ja -kouluttajakoulutuksia sekä tukee menetelmän juurruttamista ammattilaisten työhön.

Yhteistyötahojen vapaaehtoiskoordinaattoreille järjestetään samaan viitekehykseen perustuvia Hyvä arki lapselle -kouluttajakoulutuksia. Koulutuksen käytyään vapaaehtoiskoordinaattorit pystyvät kouluttamaan omia vapaaehtoistoimijoitaan tukemaan ylivelkaantuneen perheen toimivaa arkea ja pärjäävyyttä.

Verkkokurssilta osaamista talousvaikeuksia kokevien mielenterveyden vahvistamiseen

Huomaa perhe, muista mieli -verkkokurssi tarjoaa tietoa, miten huomioida talousvaikeuksien vaikutukset koko perheeseen sekä esittelee keinoja tukea asiakkaiden mielenterveyttä. Kurssi soveltuu perhenäkökulmasta huolimatta myös talousvaikeuksissa olevia aikuisia kohtaaville.

Verkkokurssi

  • suoritetaan itsenäisesti ja omassa tahdissa
  • vie aikaa kokonaisuudessaan noin kahdeksan tuntia
  • voi suorittaa myös itselle soveltuvat osiot oman kiinnostuksen ja työn tarpeiden mukaan

Hankkeen aikana järjestetään verkkokurssin teemoihin liittyvä lyhytkoulutuksia hankekumppaneille. Voit tiedustella omalle organisaatiollesi kahden tunnin mittaista Huomaa perhe, muista mieli -lyhytkoulutusta hanketyöntekijöiltä.

Hankkeella on laaja yhteistyöverkosto

Keskeisinä yhteistyökumppaneina ja samalla hankkeessa koulutettavana kohderyhmänä ovat mm.: Takuusäätiö, Marttaliitto, Kaakkois-Suomen Martat, Keski-Suomen Martat, Lounais-Suomen Martat, Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martat, Mieli ry:n kriisikeskus- ja vapaaehtoistoiminta, Ensi- ja turvakotien liitto – Stressistä säätelyyn (2020-23) -ja Taloudellinen väkivalta tutuksi (2021-24) -hankkeet, Finfami, Suomen Uusperheiden Liitto ry, Syöpäjärjestöt, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry, Monimuotoiset perheet -verkosto, Socca – Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus, Kirkon diakoniatyö, Talous- ja velkaneuvonta, Ulosottolaitoksen ennakoiva talousneuvonta sekä Peliklinikka.

YLVA -hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoista.

Lisää aiheesta: