Gå till innehåll

Våld tar sig många olika uttryck. I sin enklaste uppdelning kan våld delas in i fysiskt och psykiskt våld.

Våld kan vara att slå och sparka en annan person eller, till exempel, att såra en annan person verbalt eller på annat sätt orsaka psykisk oro och lidande. Båda sätten skadar den som utsätts för våldet, ibland till och med allvarligt.

Även rasism eller annan diskriminering på grund av en viss egenskap eller ett visst särdrag kan betecknas som våld. Våld är det också om man utnyttjar en människa, till exempel genom att lura hen på pengar. Att ignorera och försumma är också en form av våld. Försummelse kan vara att underlåta att sköta om ett barn eller en äldre person som är beroende av andras omsorg, eller att obehörigt spendera familjens gemensamma tillgångar.

Att bli utsatt för våld är en traumatisk upplevelse. Förutom psykiskt trauma kan fysiskt våld orsaka allvarliga fysiska skador. Gemensamt för allt våld, oavsett form, är att det gör ont och ofta får människor att känna sig underlägsna och värdelösa.

Att bli utsatt för våld kan väcka många känslor

  • Otrygghet och rädsla
  • Ångest
  • Skam och skuldkänslor
  • Känslor av värdelöshet och oduglighet
  • Hjälplöshet och maktlöshet
  • Ilska och aggressivitet
  • Bitterhet och hämndlystnad
  • Depression och självdestruktivitet
  • Fysiska symtom, såsom huvudvärk, sömnsvårigheter eller magont

Det är typiskt att våld hålls hemligt. Oavsett vilken form av våld det rör sig om kan offret dölja situationen och sina skador eller försvara en annan persons övergrepp. Offer för plötsligt våld kan ha svårt att acceptera vad som hänt och kan dröja länge med att söka hjälp. Människor identifierar inte alla typer av våld som ett brott och våldsbrotten kommer därför inte alltid till myndigheternas kännedom.

Att vara utsatt för våld är också ofta förknippat med känslor av skuld och skam, vilket avhåller många från att söka hjälp. Rädsla för förövaren eller, i nära relationer, en tro på att situationen inte kommer att upprepas, kan också avhålla människor från att söka hjälp. Upprepad misshandel och psykiskt våld leder till förlust av självkänsla, och då kan det kännas omöjligt att söka hjälp.

Sök hjälp om du är utsatt för våld

Våld i dess olika former kan man ställas inför i många olika situationer i livet. Det lönar sig alltid att söka hjälp.

Om du utsatts för sexuellt våld, hittar du mera information om hjälp hos föreningen Tukinainen eller i Hälsobyns Kvinnohus.

MIELI rf erbjuder samtalshjälp

  • Den svenska kristelefonen nås på 09 2525 0112 och är öppen mån och ons kl 16-20 samt tis, tors och fred 9-13. På finska är kristelefonen tillgänglig dygnet runt på 09 2525 0111. Den engelska linjen 09 2525 0116 har öppet fredag 9-13.
  • Sekasin-chatten för unga är öppen för privata chattsamtal på svenska alla dagar 15-19. Se www.sekasin.fi/se (öppnar ny sida). Den kompletteras andra tider av Ärligt talat -chatten. På finska är Sekasin-chatten öppen alla dagar: mån-fred kl 9-24, lör-sön kl 15-24. 
  • Vuxna kan chatta i Tukinets MIELI kriisichat på finska må-to kl 15-19. Se tukinet.net (öppnar ny sida)
  • MIELI rf:s kriscenter runt om i landet erbjuder personlig samtalshjälp till exempel i Helsingfors eller Vasa. Mottagningen kan även ske per distans.