Gå till innehåll

En ekonomisk kris är som andra kriser i livet. Det gäller bara att ta sig genom den, och det är möjligt att återhämta sig från den både psykiskt och ekonomiskt. När du pratar om situationen och får hjälp av utomstående blir det lättare för dig att sätta saker och ting i rätt perspektiv. Det är inte värt att förlora sin hälsa på grund av ekonomiska bekymmer.

Även om det är vanligt med ekonomiska problem och många har sådana just nu, kan problemen väcka skamkänslor hos dem som drabbats. Sådana känslor kan också göra det svårare för de drabbade att söka hjälp.

Det är viktigt att dela sina bekymmer med någon utomstående som kan ge hjälp och stöd, och det är också viktigt att avlasta negativa känslor genom att prata om dem, eller på något annat sätt. Det finns många slag av hjälp att få vid ekonomiska problem.

Vad ska man inte göra när man hamnar i ekonomiska svårigheter?

  • Desperata lösningar, till exempel försöka flytta tillgångar utom räckhåll för fordringsägare. Det kan t.ex. bli ett hinder för att bli antagen till skuldsanering.
  • Glömma att det trots allt bara handlar om pengar.
  • Det är inte värt att förlora sin hälsa eller sina relationer på grund av ekonomiska svårigheter.
  • Bli handlingsförlamad och låta bli att öppna räkningar.
  • Försöka klara sig på egen hand. Det gäller att aktivt söka hjälp och råd i stället.

Det är alltid bra att prata och att söka hjälp

Det är möjligt att återhämta sig från en ekonomisk kris precis på samma sätt som från andra kriser i livet. När du pratar om situationen och får hjälp av utomstående, blir det lättare för dig att sätta saker och ting i rätt perspektiv. Det är inte värt att förlora sin hälsa på grund av ekonomiska bekymmer.

Det gäller att inte bli handlingsförlamad. Ta ett aktivt grepp om situationen och stoppa en begynnande skuldsättning i tid. Även om du redan har skulder är situationen inte hopplös.

Det är viktigt att aktivt börja utreda situationen: det finns hjälp att få

Om du råkar ut för ekonomiska svårigheter är det viktigt att du inte blir handlingsförlamad. Den bästa lösningen är att aktivt börja reda ut situationen. Det är viktigt att stoppa en begynnande skuldsättning i tid. Även om du redan har fått skulder, är situationen inte hopplös. En ekonomisk kris är som andra kriser i livet. Det gäller bara att ta sig genom den, men det går att återhämta sig från den den både psykiskt och ekonomiskt.

Många vet kanske inte vart de ska vända sig för att få hjälp med ekonomiska problem. Du kan göra till exempel följande:

Kontrollera dina sociala förmåner

Många är inte medvetna om alla sina sociala förmåner. Därför är det en god idé att ta sig tid att bekanta sig med FPA:s förmåner på FPA:s webbplats.

FPA:s kundtjänst

Ekonomi- och skuldrådgivning

Ekonomi- och skuldrådgivning finns att få på statens rättshjälpsbyråer. Du kan vända dig till vilken rättshjälpsbyrå som helst, oavsett i vilken kommun du bor. Tjänsten är också tillgänglig på distans via en videoförbindelse.

Ekonomi- och rättshjälpsrådgivningens webbplats

Garantistiftelsens tjänster

Garantistiftelsen garanterar överskuldsatta personers skuldsaneringslån och ger avgiftsfri telefonrådgivning till personer som hamnat i ekonomisk kris. På Garantistiftelsens webbplats finns också mycket information och många goda råd.

Garantistiftelsens webbplats

Tjänster som tillhandahålls av organisationer och församlingar

De lokala församlingarna ger psykiskt stöd, men de har i allmänhet också diakonimedel som de kan dela ut. En del organisationer ger mathjälp. Församlingens diakoniarbetare vet sannolikt vilka organisationer som ger mathjälp på orten där du bor.

Ekonomisk hjälp och rådgivning från församlingen: Kyrkans webbplats

Mathjälp.fi – Mer än bara mat. (ruoka-apu.fi)

MIELI rf:s krishanteringstjänster

Stöd och hjälp – MIELI rf

Stöd till barn och familjer för fritidsaktiviteter

Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry (donerade kläder och saker, stöd för barnens hobbyer och aktiviteter på fritiden)

Rädda Barnen r.f. (stöd för fritidsaktiviteter och läromaterial, stödpersonsverksamhet, sportfaddrar, semesterstöd och fadderverksamhet)

SOS-Lapsikylä (Unelmista totta -hobbystöd)

Tukikummit (stöd för hobbyer, studier och kläder)

Organisationer som ordnar semestrar med stöd: lomajarjestot.fi