Siirry sisältöön

Nuori mieli urheilussa -materiaalit

Nuori mieli urheilussa -verkkokurssit opastavat valmentajia ottamaan käyttöön mielen hyvinvointia tukevia toimintatapoja. Verkkokurssit sisältävät ladattavia materiaaleja. Voit ladata ne käyttöösi myös tältä sivulta.
Nuoret hyppivät pikkuaitojen yli urheilukentällä

Julkaisemme Nuori mieli urheilussa -verkkokurssien materiaalit ladattavaksi myös tältä sivulta. Suosittelemme käymään läpi verkkokurssit ja linkit verkkokursseilla löydät sivun alalaidasta.

Verkkokurssit opastavat, miten voit harjoituksissa edistää ja tukea nuorten urheilijoiden mielen hyvinvointia. Sisällöt on suunnattu ensisijaisesti 10–15-vuotiaiden valmentajille. Toimintatavat ovat sovellettavissa myös muiden ikäryhmien toimintaan.

Pdf-materiaalit ovat saavutettavia, ellei toisin mainita materiaalin yhteydessä.

Nuori mieli urheilussa -verkkokurssi kaikille valmentajille

MIELI ry:n suunnittelema verkkokurssi (noin 30 min) sopii kaikille valmentajille aloittelijoista kokeneempiin valmentajiin. Valmentajien lisäksi kurssia suositellaan henkilöille, jotka ovat lasten ja nuorten urheiluseurantoiminnassa mukana, kuten seuran johto ja huoltajat.

Verkkokurssin pituus on noin 30 minuuttia. Verkkokurssi on maksuton ja se avautuu selainikkunaan ilman kirjautumista. Verkkokurssin linkin löydät sivun alalaidasta.

Kaikille valmentajille suunnatun verkkokurssin materiaaleja ovat Hyvän harjoituksen tunnusmerkit sekä Tarkistuslista valmentajalle.

Näin hyödynnät Hyvän harjoituksen tunnusmerkkejä

  1. Tallenna tai tulosta Hyvän harjoituksen tunnusmerkit.
  2. Perehdy rauhassa ja ajan kanssa tunnusmerkkeihin. Valitse 1-2 mielen hyvinvoinnin ulottuvuutta, joita haluat lähteä edistämään harjoitustoiminnassa.
  3. Käytä valitsemiasi toimintatapoja säännöllisesti ja pitkäjänteisesti harjoituksissa. Muista, että kaikkia toimintatapoja ei tarvitse ottaa käyttöön kerralla.
  4. Pysähdy ajoittain, esim. kerran kuukaudessa, arvioimaan toimintaasi. Ota Tarkistuslista valmentajalle avuksi arviointiin.

Alta voit tulostaa Hyvän harjoituksen tunnusmerkit kahdessa eri muodossa. Ylempi pdf-tiedosto taitettu vaakasuuntaisiksi sivuiksi ja jälkimmäisessä tiedostossa sivut ovat pystysuunnassa. Kummassakin tiedostossa on sama sisältö.

Pystysuuntainen Hyvän harjoituksen tunnusmerkit -tiedosto voi olla mukavampi tulostaa esim. vihkoksi omaan käyttöön. Pystysuuntainen tiedosto (A4) ei ole saavutettava.

Lisämateriaali: harjoituksen havainnointilomake

Kehityshaluinen valmentaja voi pyytää esim. valmentajakollegaa tai seuran valmentajakouluttajaa havainnoimaan harjoitusta. Havainnoinnin ja palautekeskustelun apuna voi käyttää alta ladattavaa lomaketta.

Nuori mieli urheilussa – syventävä verkkokurssi

Nuori mieli urheilussa – syventävä verkkokurssi sopii kaikille valmentajille ja erityisesti kokeneemmille valmentajille, valmennuspäälliköille, ammattivalmentajille, valmentajien kouluttajille ja vastaavissa tehtävissä toimiville henkilöille.

Syventävä verkkokurssi opastaa ottamaan mielen hyvinvoinnin edistämisen osaksi kausisuunnitelmaa. Valmentaja voi lähteä liikkeelle yhdestä mielen hyvinvoinnin ulottuvuudesta, jota edistetään esimerkiksi parin kuukauden ajan. Verkkokurssilta voi ladata avuksi materiaalit: Hyvän harjoituksen tunnusmerkit, Valmentajan tarkistuslista, Valmentajan keskustelunavaukset ja Nuorten pohdintatehtävät.

Verkkokurssin pituus on noin 3 tuntia. Verkkokurssi on maksuton ja se avautuu selainikkunaan ilman kirjautumista. Verkkokurssin linkin löydät sivun alalaidasta.

  1. Valitse ulottuvuus tai ulottuvuudet, joita haluat edistää valmennuksessa.
  2. Ensimmäinen askel on toteuttaa Hyvän harjoituksen tunnusmerkkejä valmennusarjessa.
  3. Arvioi toimintaasi Valmentajan tarkistuslistan avulla.
  4. Aktivoi urheilijoita: Suunnittele valmentajan keskustelunavauksen ajankohta ja urheilijoiden pohdintatehtävien käytännön toimet.
  5. Ota mielellään käyttöön myös tukimateriaali vanhemmille: Vanhemmat nuoren urheilijan tukena
Kaaviossa on kerrottu ympyräprosessin kuvana samat asiat kuin listassa ylempänä.

Pystysuuntainen Hyvän harjoituksen tunnusmerkit -tiedosto (A4) ei ole saavutettava.

Opasvihko vanhemmille Vanhemmat nuoren urheilijan tukena löytyy kuvallisesta sivunostosta tämän sivun alalaidassa.

Sivua muokattu 4.4.2024

Ota yhteyttä

Katri Lilja

Asiantuntija, Nuoret-yksikkö, Nuori mieli urheilussa
+358 45 134 9466
etunimi.sukunimi@mieli.fi

Miguel Reyes

Asiantuntija, Nuoret-yksikkö
+358 44 586 8499
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: