Siirry sisältöön

Kouluikäinen lapsi toimii kodin ulkopuolella uudessa arjen ympäristössä, jossa vanhempi ei ole mukana. Kotona on tärkeää olla lapselle läsnä, kuunnella häntä ja jakaa yhdessä asioita, joita lapselle on päivän aikana tapahtunut. Arkea helpottaa, kun vanhempi ennakoi uudet tilanteet ja valmistelee lasta niihin.

Vanhemman tehtävänä on suojella lasta liioilta virikkeiltä, muutoksilta tai stressiltä. Lapsen pienetkin onnistumiset kannattaa huomioida ja antaa lapselle kehuja. Välittämistä voi ilmaista olemalla kiinnostunut lapsen koulunkäynnistä, läksyistä ja kaverisuhteista. Ystävyyssuhde suojaa lasta ikäviltä kokemuksilta kuten torjutuksi ja kiusatuksi tulemiselta sekä näiden seurauksilta. Lapsi nauttii kavereiden seurasta ja oppii uutta harrastuksissa, mutta sosiaalisuuden vastapainoksi alakoululainen nauttii myös puuhastelusta omassa rauhassa. Alakoululainen tarvitsee vielä vanhemman läheisyyttä ja syliä.

Katso Mielivartti-video

Video on osa Mielivartti-videosarjaa vanhemmille ja kasvattajille, jossa eri-ikäisten lasten vanhemmat saavat vinkkejä mielen hyvinvointiin arjessa.

Tutustu alakouluikäisille suunnattuihin materiaaleihin

Kuule ja näe minut -esite

Pienet arkiset kohtaamiset ovat lapselle tärkeitä. Kuule ja näe minut on esite, jossa lapsi ilmaisee toiveitaan aikuiselle.

Jotain rajaa -sarjan logo

Jotain rajaa! -opetusaineisto alakouluun

Jotain rajaa! -opetusaineisto perustuu kaverisuhteita ja koulukiusaamista käsittelevään alunperin YLE TV2:lle tuotettuun tv-sarjaan.

Tunne- ja kaveritaitokortit alakouluun

Alakouluikäisille suunnattujen tunne- ja kaveritaitokorttien avulla harjoitellaan tunteiden tunnistamista, nimeämistä ja ilmaisua sekä vuorovaikutustaitoja.