Avslappnande animation intresserade barnen i Grankulla
Det är måndag då vi kommer på besök i Granhults förskola. Barnen är både ivriga och spända inför kommande händelse med oss, berättar de vuxna.
Nu är det då dags att göra oss färdiga för ett äventyr till djungeln. För att öppna våra sinnen börjar vi först med att sitta i ring och göra efter det som yogalärarna Sini och Victoria berättar oss. Vi gnuggar ihop våra handflator och tvättar vårt ansikte. Vi för händerna framför ansikte upp över huvudet och svisch kastar vi händerna framåt och sedan ner på knät igen. Barnen är förtrollade av starten och verkar inte spända alls längre. Till näst lyssnar vi ljuden från olika instrument. De klingar och bångar vackert från skålar och rör. Klimatet i rummet är avslappnat och tyst. Nu har vi öppnat vårt sinne för att stiga in i djungels värld.
Till processen hör att de vuxna förbereder barngruppen och öppnar upp barnens sinnen. Innan animationsövningen behöver de vuxna tänka medvetet på följande saker:
• Bekanta dig med begreppet medveten närvaro.
• Reflektera över hur du själv känner igen kroppens och sinnets signaler.
• Skapa en trygg och lugn atmosfär.
• Börja med att göra en andningsövning tillsammans med barnen.
• Kom ihåg att ha ett öppet och utforskande sinne!
Vi stiger upp och vänder oss mot den stora skärmen var vi får höra mera medryckande rytmer och möta Tara! Hon står tillsammans med sina föräldrar vid en bil och har en kamera i handen. Hennes uppmärksamhet fångas av en blå fjäril som hon följer efter in i djungeln. Om en stund är Tara ensam i djungeln. Hon har tappat bort sej från sina föräldrar.
Då vi frågade barnen hur Tara kände sej svarade Julian Sandell och Emma Vahtola att hon såg rädd och lessen ut. De tänkte också att de var djuren som hjälpte Tara och tillsammans med dem lärde hon sig olika rörelser. Det är just dessa rörelser och andningen, man kan göra då man söker efter mod eller känner sej som Tara, konstaterade vi tillsammans med Julian och Emma.
Kanske du också känt dej rädd och ledsen nån gång? Vad har hjälpt dej att klara det?
Animationen fortsätter och barnen träffar på olika djur i djungeln tillsammans med Tara. De står som flamingon som kräver både fokus och balans, är hjälteposition med lejonet Leo. Det var tungt! Sedan träffar de ormen som alla gillar väldigt mycket. Den lär oss att öppna bröstet och andas.
Så vad lärde vi oss, vad övade vi med Tara och djuren?
”Att vara med djuren” sade Iiris Paqvalen ”Hon lärde sej balans och att vara stilla” sade Melvin Löfman.
”Hon lad sej ner och sträckte på huvudet och man ska inte bli distraherad”, tänkte Nea Elonen.
Tara var en bra övning, enkel, konkret och kort. Barnen orkade lyssna och koncentrerade sig bra på övningen, kommenterar Santtu Rantala som är barnskötare på Granhults förskola. Han tycker nyttan för barnet är lära sig ta tid att stanna upp och ta det lugnt istället för att köra fullt på helatiden.
Barngruppen blev alldeles knäpptysta. Animationen var ny och intressant och barnen slappnade verkligen av. Att vara här och nu och inte steget vidare är det vi vuxna gör alla dagar säger lärare på förskolan Petra Troberg. För barnen är det en nytta att öva upp dessa färdigheter och på så sätt få en mera balanserad dag fortsätter hon.
Medveten närvaro kallas också mindfulness och det innebär att du riktar uppmärksamheten på just det aktuella ögonblicket. Metoden går ut på att du fokuserar på nuet med hjälp av dina sinnen och din andning. Om du märker att dina tankar börjar snurra runt bekymmer eller om du upplever en känsla av frustration eller koncentrationssvårigheter, lönar det sig att fokusera på andningen. I avslappnings- och mindfulnessövningar fungerar andningen ofta som ett ankare.
Det går att träna upp sin förmåga till medveten närvaro. Mindfulness innebär att vara närvarande och uppleva stunden genom sina sinnen
Medveten närvaro:
• lägger grunden för förmågan att uppfatta och identifiera känslor och tankar,
• hjälper dig att skilja mellan yttre händelser och dina egna tankar och känslor,
• ger nödvändig distans och jämnar ut intensiva känslomässiga tillstånd.
Efter den 6min långa animationen får barnen berätta vad de tyckte om övningen. BRA , säger Benjamin Hohental och Alexander Wasastjerna. Lite ont i ryggen och de var tungt att vara såhär ( i hjälteposition) tyckte Nea.
Det är glada miner och barnen prata med varandra om den plötsligt uppkommande ormen, de roliga maki aporna och starka lejonet. De som många fäste sin uppmärksamhet vid var elefanten i slutet av animationen.
”Den såg först arg ut men sen inte mera för Tara hjälpte den” säger ett barn, som iakttagit minspelet i animationen.
Tack till barnen och vuxna på Granhults förskola. Det var skoj att göra övningar tillsammans med er.
Tara animationerna finns fritt tillgängliga på Mieli rfs hemsida. De går bra att använda i klass/grupp liksom också hemma. När man gör övningarna tillsammans med barnet/barnen övar man på medveten närvaro som är en del av den psykiska hälsan.
Kontakta oss