Psykiskt våld är misshandel
Psykiskt våld kan vara svårt att identifiera eftersom det inte lämnar några fysiska skador. Offret för psykiskt våld kan ha svårt att inse kränkningarna och söka hjälp.
Psykiskt våld förekommer i många olika former och grader. Psykisk misshandel kan vara att isolera, förlöjliga, försumma, kränka, hota eller skrämma. Psykiskt våld kan orsaka rädsla för förövaren/förövarna samt ångest och känslor av värdelöshet och skuld. Med tiden kan det psykiska våldet skada offret djupt på ett psykologiskt plan och rubba känslan av trygghet och självkänslan samt orsaka depression och en negativ självbild.
Psykiskt våld kan också förekomma i nära relationer. Istället för eller utöver fysisk misshandel kan en make/maka eller annan familjemedlem kontrollera, förtala, kritisera och förnedra en annan familjemedlem. Mobbning på arbetsplatsen och i skolan uttrycker sig ofta som psykiskt våld. Mobbning i skolan kan innebära inte bara psykiskt våld utan också t.ex. knuffar eller slag, vilket är fysiskt våld som man bör förhålla sig allvarligt till.
Psykiskt våld finns i olika former
Kränkande behandling
- Anklagelser
- Kritik och nedvärdering
- Utskällning och tillmälen
- Likgiltigt bemötande
Kontrollerande beteende
- Hotelser
- Utpressning
- Förnedring
Övervakning och begränsningar
- Att kräva redogörelser av offret
- Att inte ge frihet åt offret att besluta om sitt eget liv
- Att kräva eller tvinga offret att handla på ett visst sätt
- Att isolera offret, genom att förbjuda eller påverka mänskliga kontakter
Vad är inte psykiskt våld?
Det är normalt att människors beteende ibland kan väcka anstöt och att vi själva kan väcka anstöt hos andra. Men hur vi tolkar andras beteende och ord är inte alltid så som de var menade.
Om du känner dig förolämpad är det värt att diskutera saken och ta reda på vad den andra personen menade med sitt agerande. Det är bra att ta upp hur du uppfattade det. En öppen diskussion hjälper oss att lära känna varandra bättre. Saker som är oklara eller olösta kan lätt förbli olösta. En person som omedvetet har förolämpat andra och som respekterar andra människor förstår ofta de olika tolkningar som andra kan ha och är villig att diskutera och klargöra saken.
Om du har utsatts för psykiskt våld, finns det hjälp att få
- Brottsofferjouren (RIKU) – stöd och råd till alla brottsoffer och deras närstående
- Nollinjen – stöd och hjälp för den som utsatts för våld i nära relationer
- Kvinnolinjen – för flickor och kvinnor som upplevt våld eller är oroliga över våld
- Förbundet för mödra- och skyddshem hjälper barn och familjer som lever under svåra och otrygga omständigheter
- Monika-Naiset (på finska) – hjälp och stöd för kvinnor som är nyfinländare