Siirry sisältöön
Nainen ja mies kävelevät ja juttelevat kesäisessä puistossa
MIELI ry:n vaaliohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomessa asuvien mielenterveyttä.

Mielenterveyden häiriöt maksavat Suomelle vähintään 11 miljardia euroa joka vuosi. Mielenterveyden haasteet ovat suurin työelämästä syrjäyttäjä.

Mielenterveyden häiriöiden kustannukset, kuormittuneet palvelut ja nuorten hyvinvoinnin haasteet tunnistettiin jo ennen koronapandemiaa. Koronatoimien mielenterveysvaikutukset ulottuvat laajasti eri ikä- ja ammattiryhmiin. Myös ympäristökriisi, Venäjän hyökkäyssota ja siitä johtuvat taloushaasteet koettelevat suomalaisten kriisinkestävyyttä ja lisäävät kuormitusta.

Suomessa asuvien mielenterveys tarvitsee tukea ja välttämättömiä toimenpiteitä.  

Mielenterveyden vahvistamisen 10 toimenpidettä – MIELI ry:n vaalitavoitteet 2023–2027

MIELI ry:n kymmenen tavoitetta vaalikaudelle 2023–2027 vahvistavat Suomessa asuvien eri ikäisten, erityisesti nuorten mielenterveyttä, hyvinvointia ja kriisinkestävyyttä sekä ehkäisevät ongelmia, purkavat mielenterveyden hoitovelkaa ja lujittavat perustason mielenterveyspalveluita. Niiden avulla lievitetään köyhyyden mielenterveyttä heikentäviä vaikutuksia, vähennetään itsemurhia ja vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa.  

Nuorten hyvinvointiohjelma

Nuorten hyvinvointiohjelman kahdeksan teemaa ja yli 70 toimenpidettä vahvistavat 13–28-vuotiaiden mielenterveyttä. Ohjelman mukaan Suomessa tarvitaan kasvurauhaa tukeva koulutusjärjestelmä, riittävästi aikuisia kasvuympäristöihin, ihmisarvoinen ja mielekäs arki kaikille nuorille, elinkelpoinen maapallo, toimiva sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä, mielenterveyttä edistävä työelämä, oikeudenmukainen ja yhdenvertainen yhteiskunta ja jokaiselle nuorelle mahdollisuutta osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

MIELI ry:n tavoite on saada Nuorten hyvinvointiohjelma osaksi Suomen seuraavaa hallitusohjelmaa.