
Mielenterveys vaalikaudella 2023–2027
MIELI ry:n hallitusohjelmatavoitteet vaalikaudelle 2023–2027 vahvistavat Suomessa asuvien mielenterveyttä ja ehkäisevät mielenterveysongelmia. Nyt heikentynyt mielenterveys maksaa Suomelle vähintään 11 miljardia euroa joka vuosi, ja mielenterveyden haasteet ovat suurin työelämästä syrjäyttäjä. Toimenpiteitä tarvitaan.

Ilman mielenterveyttä ei ole toimintakykyä. Mielenterveys on osa Suomen kokonaisturvallisuutta. Mielenterveyskriisiä ratkaistaan investoimalla mielenterveyden vahvistamiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. MIELI ry kokosi tähän tarvittavat toimenpiteet hallituskaudelle 2023–2027.

Puolueiden vastaukset hallitustunnustelija Petteri Orpon kysymyksiin herättävät pohdintaa, saako nuorten mielenterveyskriisi ja sen vaikutukset oikean painoarvon ja riittääkö puolueiden tahtotila kriisin ratkaisemiseen.

Mielen hyvinvointi on ohittamaton osa hyvinvointia. Suunnitelmallinen panostaminen mielenterveyden edistämiseen, ongelmien ehkäisyyn ja hoidon oikea-aikaisuuteen maksaa itsensä takaisin ja tuo jatkossa kustannussäästöjä.

MIELI ry:n Nuorten hyvinvointiohjelma sisältää toimenpiteet 13–28-vuotiaiden nuorten mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi.

Terapiatakuun myötä syntyy säästöä sosiaaliturvassa, työelämässä ja terveydenhuollossa. Se on keskeinen keino nostaa työllisyysastetta.

Heikentynyt mielenterveys maksaa Suomelle yksitoista miljardia vuodessa. Kustannuksia voidaan pienentää mielenterveyden edistämisellä, ongelmien ennaltaehkäisyllä ja ajoissa saatavalla hoidolla.

Säästöjä on saatavilla sijoittamalla mielenterveyden edistämiseen ja ehkäisyyn. Mielenterveyden perusta rakentuu lapsuudessa. Siksi sijoitetun pääoman tuotto on suurin varhaisissa mielenterveyttä edistävissä toimissa. Sijoitukset mielenterveyden edistämiseen ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn ovat mitättömät verrattuna mielenterveyspalveluiden rahoitukseen.

Kun apua mielenterveyden ongelmiin ei ole tarjolla ajoissa, ongelmat pitkittyvät, monimutkaistuvat ja hoitotulokset heikkenevät.
Luodaanko eduskuntavaaleissa hyvän mielen kuntia?
Sari Aalto-Matturi: ”Säästöt mielenterveysongelmien miljardikustannuksista eivät synny leikkaamalla”
