Siirry sisältöön

Työelämän onnistunut alku luodaan yhdessä – Tervetuloa töihin nuoret!

Tuhannet nuoret siirtyvät innolla kesätöihin tai työelämään ammattiin valmistumisen jälkeen. Työelämä houkuttaa ja samalla pelottaa.

Tuhannet nuoret elävät jännittäviä aikoja, kun he siirtyvät innolla kesätöihin tai työelämään ammattiin valmistumisen jälkeen. Uusi houkuttaa ja samalla pelottaa, kun ei tiedä mitä siellä oikeasti tapahtuu.

Olisi tärkeää, että työpaikoilla valmistaudutaan ottamaan nuoret hyvin vastaan. Johdon kokouksissa, esihenkilötasolla ja työyhteisöissä suunnitellaan sitä, miten uudet kollegat saadaan jouhevasti mukaan työn touhuun. Mieliin palautellaan toimivat perehdytyskäytännöt ja vahvistetaan niitä tarvittaessa. On hyvä miettiä yhdessä vastaus nuoren työntekijän tärkeimpään kysymykseen: ”Miten pääsen mukaan työyhteisöön?”

Nuorta ei kuulu jättää yksin miettimään, mitä häneltä odotetaan, mitä pitäisi tehdä ja mikä hänen työnsä onkaan.

Nuorta ei kuulu kehottaa lukemaan asioita verkosta tai ottamaan itse selvää. Nuorta ei kuulu jättää yksin miettimään, mitä häneltä odotetaan, mitä pitäisi tehdä ja mikä hänen työnsä onkaan.

Työn kielteisiä piirteitä, kuten kuormitustekijöitä, työuupumusta, ongelmia ja liiallista vaativuutta esiin nostava työelämäkeskustelu näkyy julkisuudessa vahvasti. On toki tärkeää nähdä ongelmat, jotta niihin voidaan puuttua, ratkaisuja löytää ja haastavista tilanteista selvitä. Mutta kaiken kaikkiaan kuva työstä osana elämää on monipuolisempi. Työ on mielenterveyden voimavara, hyvinvoinnin lähde ja se tuottaa hyvää koko yhteiskuntaan. Työ tukee positiivista mielenterveyttä ja on parhaimmillaan osa kukoistavaa elämää.

Tasapainoisen kuvan saaminen työelämästä on ensiarvoisen tärkeää erityisesti työuraa aloitteleville nuorille. Työstä voisi puhua kauniisti rikastuttavana osana elämää.

Voisiko nyt, kun töihin tulee uusia ja innokkaita työntekijöitä, olla sopiva hetki palautella mieleen kaikkea hyvää, mitä työ on itse kullekin tuonut?

Nuoret ovat tulevaisuuden helmiä, joiden vastaanottaminen työhön ja työyhteisöön inhimillisesti ja arvostavasti kantaa pitkälle. Tutkitusti tiedämme, että myönteisyys tarttuu, joten eri-ikäisten työn imu ja aito innostus omaa työtä kohtaan voi olla paras eväs, jonka nuorelle annamme. Voisiko nyt, kun töihin tulee uusia ja innokkaita työntekijöitä, olla sopiva hetki palautella mieleen kaikkea hyvää, mitä työ on itse kullekin tuonut? Oman työelämän myönteinen muistelu tekee hyvää ja auttaa näkemään itselle tärkeitä asioita, innostaa, avaa silmiä ja antaa voimavaroja jatkoon.

Myönteiseen vastaanottoon kuuluu kiinnostus ja hyväksyvä asenne nuorta ja hänen uusia ideoitaan ja erilaisia ajatuksiaan kohtaan.

Työpaikallakin nuori tarvitsee kokeneemman apua ja tukea: siksi kokeneempien on otettava rakentavasti kannatteleva rooli. Muistammehan kertoa, että hänen tekemänsä työ on tärkeää. Myönteiseen vastaanottoon kuuluu kiinnostus ja hyväksyvä asenne nuorta ja hänen uusia ideoitaan ja erilaisia ajatuksiaan kohtaan. Tämä tarkoittaa pyrkimystä oppia itsekin nuorilta sekä sanoa se heille ääneen. Nuori tarvitsee palautetta onnistumisista ja hyvästä yrityksestä.

Mieliystävällinen työelämä vahvistuu teko kerrallaan joka päivä. Meillä kaikilla on mahdollisuus parantaa tulevaisuuden työelämää näillä ja muilla pienillä teoilla, jotka vahvistavat myönteistä kierrettä työpaikalla. Samalla luomme yhdessä positiivista tarinaa työelämästä.

Sivua muokattu 5.6.2023


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: