Onni

Onni ja onnellisuus ovat olotiloja ja tunteita. Voimme olla hyvin onnellisia vaikka emme asiaa juuri ajattele, samoin voimme olla onnettomia ja alavireisiä vaikka elämä muuten menisikin aika normaalia rataansa.  Ihminen sopeutuu nopeasti pitkäkestoisiin olo- ja tunnetiloihin. Vasta muutokset elämässä saattavat herätellä huomaamaan niiden merkityksen hyvinvoinnille.

Onnellisuus ei ole ainoastaan ulkoisista ympäristötekijöistä kiinni. Tutkimukset paljastaneet sen, mitä monet ovat jo pitkään epäilleet, onnellisuus on osaksi henkilökohtainen ominaisuus, perimän ja kasvatuksen tulosta. Tilapäiset onnenpotkut ja takaiskut muuttavat olotilaa hetkellisesti. Lottovoittaja tuntee itsensä valtavan onnekkaaksi jonkin aikaa, mutta pian onnellisuus palautuu voittoa edeltäneelle tasolle. Vaikeissakin olosuhteissa elävät ihmiset voivat taas tuntea itsensä yhtä onnellisiksi, kuin helpommalla pääsevät kanssaihmiset.

Kannattaako onnea siis tavoitella? Kyllä, sanovat tutkijat nykyään.  Vaikka täydelliset onnen tunteet olisivat ohikiitäviä, ja onnellisuutemme pysyisi samalla tasolla luonnostaan, on mahdollista lisätä ilon ja hyvinvoinnin tunteita elämään. Nämä myönteiset tunteet tekevät meidät onnellisemmiksi pitkällä tähtäimellä. Harjoittamalla hyvinvoinnin taitoja, on mahdollista rakentaa kestävää onnea, joka ei häviä vaikka elämässä olosuhteet muuttuisivat.