Rakkaus

Voima – Hellyys – Ihastus – Kiintymys – Luottamus

Rakkaus saa rakkautta tuntevan ihmisen suuntautumaan kohti rakkauden kohdetta. Tunne saa toivomaan rakkauden kohteen seuraa ja vaalimaan tätä. Rakkaus liitetään usein romanttiseen tunteeseen, joka rajaa kohteen ulkopuolelle kaikki muut. Rakkaus ei ole kuitenkaan yksi ja sama. Se voi suuntautua mitä erilaisimpiin asioihin, ja erilaista rakkautta voi tuntea monta kohtaan.

Rakkautta voi tuntea paitsi toista ihmistä tai ihmisiä, myös yhtä lailla vaikkapa eläintä, esineitä, aineettomia asioita ja tekemistä kohtaan. Taitoluistelun MM-pronssimitalisti Laura Lepistö kuvasi mitaliseremonian jälkeen luisteluaan tavalla, jonka voisi ajatella rakkaudeksi: ”Ei ole ollut oikotietä onneen. Kyllä se on se kova harjoittelu ja palo tähän lajiin, ja siihen kaikkeen mitä se tuo, minkälaisia tunteita ja minkälaisia hetkiä.” Rakkauden kohteet määrittävät samalla myös identiteettiä ja minäkuvaa, samalla kun ne kertovat arvoista ja intohimoisen kiinnostuksen kohteista.

Rakkaus on syvästi inhimillinen ominaisuus, mutta toisaalta – tunnetusti myös eläimet pystyvät kiintymään, tuntemaan ja osoittamaan rakkautta. Itseä kohtaan tunnettu rakkaus ja välittäminen on yhtä tärkeää kuin kyky rakastaa toisia, molempia tarvitaan. Käytännössä itsestä välittäminen tarkoittaa oman hyvinvoinnin vaalimista ja arkisen vastuun kantamista itsestä. Kyky rakastaa itseä ja toisia opitaan varhaisesta lapsuudesta alkaen. Jos tuntee jo lapsena olevansa arvokas ja hyväksytty, tunne luo rakastavan perustan omalle olemassaololle ja ihmissuhteille.