Lapset puheeksi -palvelumalli
Lapset puheeksi® - toimintakokonaisuudessa - jota kutsutaan myös palvelumalliksi - lapsia, nuoria ja vanhempia kohtaavat eri tahot ottavat lapsen sujuvan arjen yhteiseksi asiaksi. Työssä korostuu arkipäiväisen kanssakäymisen ja vuorovaikutuksen merkitys, jolla tuetaan ja vahvistetaan lapsen pärjäävyyttä. Kyseessä on systeeminen muutos kohti varhaisempaa tukea.
Toimintakokonaisuudessa otetaan Lapset puheeksi -menetelmä käyttöön kaikissa palveluissa, joissa kohdataan lapsia, nuoria ja vanhempia sekä lasten ja nuorten kehitysympäristöissä. Menetelmän laaja käyttö edellyttää eri tahojen johdolta yhteistä tahtotilaa, johtamista ja työn koordinointia. Palvelumallityötä on tutkittu ja siitä on saatu hyviä tuloksia.
Tutkimuksia aiheeseen liittyen
Kujala Veikko, Jokinen Jaana, Ebeling Hanna, Pohjola Anneli (2017). Let’s Talk about Children Evaluation (LTCE) study in northern Finland: a multiple group ecological study of children’s health promotion activities with a municipal and time-trend design
Linkki tutkimukseen (avautuu uudessa välilehdessä)
Niemelä Mika, Kallunki Hannu, Jokinen Jaana, Räsänen Sami, Ala-Aho Birkitta, Hakko Helinä, Ristikari Tiina, Solantaus Tytti (2019). Collective Impact on Prevention: Let’s Talk About Children Service Model and Decrease in Referrals to Child Protection Services
Linkki tutkimukseen (avautuu uudessa välilehdessä)
MIELI ry toimii Lapset puheeksi -työn kotipesänä ja tehtävämme on ylläpitää ja levittää Lapset puheeksi -työtä Suomessa. Ylläpidämme menetelmäkouluttajien verkostoa ja pätevyyttä sekä kansallista palautejärjestelmää. Tarjoamme organisaatioille sparrausta lapsi- ja perhekeskeisen työotteen käyttöönotossa, rakentamisessa ja implementoinnissa.
Kysy lisää
Jenni Suvikas
Nina Heinrichs
Virpi Valiola
tlp@mieli.fi