Lapset puheeksi -palvelumalli
Lapset puheeksi (LP) -palvelumalli on koko maakuntaa tai kuntaa koskeva malli, jossa kaikki toimijat ottavat lapsen toimivan arjen tai lapsen arjen tukevat toimet yhteiseksi asiaksi. Keskeisessä roolissa on Lapset puheeksi -menetelmä. LP-palvelumalli edellyttää yhteisen johtamisen ja yhteisen halun ratkaista ongelmia, jotka nousevat esiin.
Lapset puheeksi® -palvelumallissa kehitetään ja juurrutetaan lapsikeskeistä työtä yhteistyössä valtakunnallisen Lapset puheeksi kouluttaja- ja toimijaverkoston kanssa. Lapset puheeksi -toimintamallissa lapset ja perheet kohdataan heidän omissa elinympäristöissään niissä vaiheissa, kun mahdolliset vaikeudet vasta alkavat muodostua.
Lapset puheeksi -palvelumalli edellyttää yhteistä johtamista ja palvelurakennetason kehittämistä. Tavoitteena on paitsi lasten ja perheiden universaali hyvinvointi, myös lasten ja nuorten syrjäytymisen ja pahoinvoinnin ennaltaehkäisy. Mallissa suunnataan toimet ennaltaehkäisevästi niihin kohtiin ja ympäristöihin, joissa lapset elävät kohdatessaan mahdollisia muutoksia tai vaikeuksia.
Mieli ry:n Toimiva lapsi ja perhe -työn asiantuntijat sekä Lapset puheeksi® -kouluttajat tukevat kuntia organisaatioiden strategiatyössä ja hallinto- ja vastuujärjestelmän kysymyksissä. Palvelumallissa on oleellista, että lasten hyvinvoinnin ja arjen säännönmukainen puheeksiotto rakennetaan osaksi sekä aikuisten palveluita että lasten ja nuorten kehitysympäristöjä.
Palvelumallityötä on tutkittu ja kehitetty edelleen esimerkiksi Oulun yliopiston ja ITLA:n yhteisövaikuttavuus työssä ja tutkimuksessa.
Lue lisää täältä.