Siirry sisältöön

Lapset puheeksi® -palvelumallissa kehitetään ja juurrutetaan lapsikeskeistä työtä yhteistyössä valtakunnallisen Lapset puheeksi kouluttaja- ja toimijaverkoston kanssa. Lapset puheeksi -toimintamallissa lapset ja perheet kohdataan heidän omissa elinympäristöissään niissä vaiheissa, kun mahdolliset vaikeudet vasta alkavat muodostua.

Lapset puheeksi -palvelumalli edellyttää yhteistä johtamista ja palvelurakennetason kehittämistä. Tavoitteena on paitsi lasten ja perheiden universaali hyvinvointi, myös lasten ja nuorten syrjäytymisen ja pahoinvoinnin ennaltaehkäisy. Mallissa suunnataan toimet ennaltaehkäisevästi niihin kohtiin ja ympäristöihin, joissa lapset elävät kohdatessaan mahdollisia muutoksia tai vaikeuksia.

Mieli ry:n Toimiva lapsi ja perhe -työn asiantuntijat sekä Lapset puheeksi® -kouluttajat tukevat kuntia organisaatioiden strategiatyössä ja hallinto- ja vastuujärjestelmän kysymyksissä. Palvelumallissa on oleellista, että lasten hyvinvoinnin ja arjen säännönmukainen puheeksiotto rakennetaan osaksi sekä aikuisten palveluita että lasten ja nuorten kehitysympäristöjä.

Palvelumallityötä on tutkittu ja kehitetty edelleen esimerkiksi Oulun yliopiston ja ITLA:n yhteisövaikuttavuus työssä ja tutkimuksessa.

Lue lisää täältä.

Lapsuuden rakentajat alueellinen oppimisverkosto – Itla

Frontiers | Collective Impact on Prevention: Let’s Talk About Children Service Model and Decrease in Referrals to Child Protection Services | Psychiatry (frontiersin.org)