Siirry sisältöön

Leikki-ikäinen lapsi on aloitteellinen ja aktiivinen. Hän opettelee monia tärkeitä taitoja kuten syömistä, pukemista tai kiipeilemistä. Leikki-ikäinen on utelias kokeilemaan uusia asioita. Hän ilmaisee omaa tahtoaan ja testaa aikuisen asettamia rajoja. Oman tahdon ilmaiseminen on tärkeä vaihe lapsen kehityksessä muun muassa itsenäistymisen kannalta. Ei-sanan käyttäminen saa lapsen tuntemaan, että hän hallitsee itseään. Vaihe vaatii aikuiselta malttia ja ymmärrystä toistuvissa pienen ihmisen suurissa tunteenpurkauksissa. Vanhemman läsnäolo ja rauhoittava syli auttavat erilaisten tunteiden käsittelyssä.

Vanhempi luo turvallisuuden tunnetta ottamalla vastuun ja tekemällä päätöksiä nukkumaanmenoajoista, uloslähdöstä ja ruokailuista – vaikka lapsi sitä vastustaisikin tahtoiän koko voimalla. Lapsen taidot eivät vielä riitä kaikkeen ja se saattaa turhauttaa ja kiukuttaa häntä. Pienetkin edistysaskeleet arjessa, esimerkiksi onnistunut hampaanpesutilanne, ovat vanhemman kehujen arvoisia. Vanhemmalta saamansa hyväksynnän ja ihastelun avulla lapsi rakentaa luottamusta itseensä ja omiin taitoihinsa.

Katso Mielivartti-video

Video on osa Mielivartti-videosarjaa vanhemmille ja kasvattajille, jossa eri-ikäisten lasten vanhemmat saavat vinkkejä mielen hyvinvointiin arjessa.

Tutustu vanhemmuutta tukeviin materiaaleihimme

Tunnerobotti lapsille

Tunnerobotti on työväline lapsen tunnetaitojen harjoittelun tueksi varhaiskasvatukseen ja alakouluun. Robotti auttaa tunteiden tunnistamisessa ja nimeämisessä.

Kuule ja näe minut -esite

Pienet arkiset kohtaamiset ovat lapselle tärkeitä. Kuule ja näe minut on esite, jossa lapsi ilmaisee toiveitaan aikuiselle.