ABC-föräldragrupper ger redskap till ett positivt föräldraskap
Vad gör konceptet unikt?
”ABC, eller ”Alla barn i centrum”, är ett universellt föräldrastöd med teman som passar alla föräldrar, oavsett om de upplever utmaningar i sitt föräldraskap eller inte. Programmet består av fyra träffar på cirka 2,5 timmar, vilket är perfekt för föräldrar med begränsad tid. Träffarna kan även hållas online”, berättar Minna Lindström, som är ansvarig för att utbilda nya gruppledare.
MIELI rf arrangerar årligen gruppledarutbildningar som sträcker sig över några månader. Varje träff fokuserar på ett nytt tema, som deltagarna får utforska genom övningar, korta filmer och diskussioner. Ett moment i utbildningen är att deltagarna genomför en egen ABC-grupp.
ABC består av fyra träffar, där varje möte tar cirka två och en halv timme. Träffarna leds av utbildade gruppledare. Information och diskussioner varvas med övningar och filmer. Föräldrarna får också tips att pröva hemma.
1. Visa kärlek – Hur vill vi vara som föräldrar? Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera?
2. Vara med – Hur kan vivara närvarande med våra barn? Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Vad kan vi göra för att förebygga konflikter?
3. Visa vägen – Hur kan vi vara förebilder för våra barn? Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan stress och ilska minskas ?
4. Välja strider – Hur kan tjat i familjen minskas? Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort?
Mer information om ABC finns på www.allabarnicentrum.se
Många av deltagarna arbetar i ledarteam. Ellen Holmström och Eva Svensson, som är sakkunniga på Stiftelsen Bensow, har gemensamt genomfört gruppledarutbildningen. Till hösten planerar de att starta sin andra ABC-föräldragrupp i Grankulla.
Vad fick dig att delta i ABC gruppledarutbildningen?
”Vi vill kunna erbjuda familjerna i stiftelsens daghem stöd i föräldraskapet och hjälp med vardagliga utmaningar”, förklarar Eva Svensson. Hon framhåller att ABC riktar sig till alla familjer och bygger på ett positivt förhållningssätt i vardagen, något som hon själv har upplevt fungerar bra i sitt föräldraskap.
”Jag lockades av ABC eftersom det är en kort men effektiv insats som alla föräldrar kan ha nytta av,” tillägger Ellen Holmström som hade hört mycket gott om programmet innan hon anmälde sig.
Hur upplevde du utbildningen?
”Utbildningen var mycket välstrukturerad och noggrant planerad,” berättar Svensson. ”Den var både mångsidig och engagerande, med inslag av teori, forskning, filmklipp och praktiska övningar. Jag uppskattade särskilt att vi fick arbeta praktiskt och samtidigt leda en föräldragrupp. Boken Fem gånger mer kärlek gav mig dessutom en djupare förståelse och fungerar bra som en vetenskaplig referens.”
Holmström håller med och påpekar att de praktiska övningarna gjorde att innehållet verkligen fastnade. ”Jag känner mig trygg i min roll som gruppledare. Instruktörerna visade positivt och stödjande ledarskap, vilket gav en god modell för vårt eget arbete som ABC-gruppledare. Även efter utbildningen har vi haft möjlighet att delta i diskussioner med andra gruppledare. Materialet för ABC-träffarna är både tydligt och utförligt, vilket gör det enkelt att friska upp minnet vid behov.”
Vad i materialet gillade du mest?
”ABC:s fokus på positiv uppmärksamhet och modellinlärning i föräldraskapet stämmer väl överens med det som jag själv upplever som viktigt,” förklarar Holmström. Hon tillägger att metodens forskningsbaserade grunder kombinera med ett ödmjukt och respektfullt förhållningssätt, vilket beaktar att alla barn och familjer är unika. ”Vi planerar att erbjuda en ABC-grupp varje hösttermin även framöver,” konstaterar hon.
Eva Svensson nämner att hon särskilt uppskattade rollspelen: ”De gav upphov till igenkänning hos föräldrarna, vilket ledde till värdefulla diskussioner. I mitt dagliga arbete inom Stiftelsen Bensows förebyggande barnskyddsverksamhet arbetar jag mest med barn, så ABC-grupperna ger mig möjlighet att även träffa vuxna och stötta dem i deras viktigaste uppgift – föräldraskapet.”
Hur ser du på rollen som ABC-gruppledare?
”Att vara ABC-gruppledare innebär att vara en diskussionsledare snarare än en expert,” förklarar Svensson. Hon understryker att detta minskar pressen att alltid behöva ha färdiga svar på föräldrarnas frågor.
Holmström inflikar att en av de viktigaste uppgifterna som gruppledaren har är att motivera föräldrarna att prova de nya föräldrafärdigheterna mellan träffarna.
Vad anser du att föräldrarna har för nytta av ABC?
”Jag blev faktiskt positivt överraskad över hur mycket föräldrarna fick ut av gruppen,” berättar Holmström. ”De fick nya perspektiv på sina målsättningar och metoder i föräldraskapet, och för många ledde det till en lugnare och mer positiv vardag redan under gruppens gång. Flera föräldrarna nämnde också hur skönt det var att höra att andra föräldrar har liknande tankar, känslor och utmaningar.”
Svensson håller med och tillägger: Det är en stor styrka i gruppen att föräldrarna får upptäcka att andra familjer brottas med liknande utmaningar och att de kan stötta varandra.”
”Det känns skönt att få bekräftelse och stöd i sådant man varit osäker på. Det har varit en lättnad att höra att andra upplever liknande utmaningar i vardagen. Många fina tips, både nytt och sådant man känt till sedan tidigare men nu lyckats implementera i vardagen.”
”Jag uppskattade samtalen, de tydliga ’principerna’, som var tillräckligt konkreta och mycket tankeväckande. Kursen känns som en mycket bra utgångspunkt för att man ska kunna fortsätta lära sig och utvecklas som förälder.”
Sagt av föräldrar som deltagit i Bensows föräldragrupp.
ABC-gruppledarutbildning 3-12 år
Om du är intresserad av ABC-konceptet och har möjlighet att leda föräldragrupper inom ditt arbete, är du varmt välkommen att delta i nästa introduktionsträff. Där får du en närmare inblick i upplägget.
Utbildningen arrangeras av projektet Välmående barnfamiljer (2023-2025) med stöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.
Sidan har redigerats 16.12.2024
Kontakta oss
Anna-Lena Sahlström
Projektledare, Projektet Välmående barnfamiljer
+358 40 482 9179
fornamn.efternamn@mieli.fi