Gå till innehåll

Naturen stärker psykisk hälsa hos både barn och vuxna på många olika sätt. Naturupplevelser höjer humöret och minskar utsöndringen av stresshormoner. Forskning visar att barns uppmärksamhetsstörningar och stress minskar i naturen, samtidigt som koncentrationen och självregleringen blir lättare. Barnet har lättare att hantera sina känslor i en grön miljö, där aggressioner och impulser minskar.

Även en kort stund i naturen gör gott

För att uppleva hur välgörande naturen är behöver man inte göra stora ansträngningar, utan varje liten kontakt med naturen är bra. Den bästa investeringen i barnets välbefinnande kan finnas på din egen bakgård eller i närmaste skog. Äventyr i skogar eller parker, simning i naturliga vatten, att undra över grodyngel, att äta snacks vid en eld och andra naturupplevelser är värdefulla barndomsminnen för många vuxna. Grunden för en naturkoppling läggs i barndomen genom positiva naturupplevelser.

Naturen erbjuder estetiska upplevelser som uppfattas med olika sinnen: genom att titta, lyssna, lukta, känna och smaka. Sinnesupplevelserna lugnar inte bara utan matar också fantasin och kreativiteten. Vem skulle inte njuta av att ligga på en mossa och titta på molnen? Skogen inspirerar till att hitta på berättelser, fördjupa sig i fantasilekar och bygga saker.

Att leka och vandra i naturen kan också stärka barnets självförtroende. Naturen utmanar att klättra på en sten eller i ett träd, balansera på en trädstam eller lära sig simma. Nya motoriska färdigheter lärs in genom lek och äventyr, och man får omedelbar tillfredsställelse från dem.

Skogsutflykter kan föra familjemedlemmar eller barngrupper närmare varandra. Å andra sidan har det visat sig att att vara i naturen lindrar social stress och känslor av ensamhet. I naturen kan man vara social eller välja att vara ensam – båda är bra för sinnet.

Att bilda en stark naturkoppling i barndomen ökar naturens betydelse och den tid som spenderas i naturen i vuxen ålder. Tillgång till naturen och att lägga till naturliga element i barnens livsmiljö ökar barnens totala hälsa och välbefinnande. Att stödja en naturkoppling hos lekålders barn främjar hälsa i årtionden framöver.

Men att traska genom skogens djup med små barn känns inte alltid lockande. Ibland är det inte heller möjligt. Då kan man trösta sig med att redan att se naturen från ett fönster har en positiv effekt på barnens hälsa, koncentrationsförmåga och välbefinnande. Att bara titta på naturbilder och lyssna på naturljud främjar hälsan på många sätt. Att röra sig i den riktiga naturen fördjupar hälsoeffekterna ytterligare.

Avgiftsfria material

Taras berättelse – en animation för barn

Animationen ”Taras berättelse” är ett redskap i att stöda barns välmående och psykiska hälsa inom småbarnspedagogik och nybörjarundervisning. I animationen lär barnet sig uppmärksamma känslor och stämningar i kroppen och att fokusera på andningen.