Frid och fred i Djurskogen – ett digitalt läromaterial
I Djurskogen får barnen lära sig färdigheter tillsammans med sju djurbarn som lever i skogen. Djurbarnen är bekanta från MIELI rf:s docksteater Djurbarnens liv. Varje djurbarn representerar en färdighet i psykisk hälsa: vardagskompetens, självkänsla och styrkor, kroppsregler, känslo – och kompisfärdigheter och hanteringsförmåga.
Med stöd av Frid och fred i Djurskogen har vuxna möjlighet att skapa en trygg miljö och stärka gruppens känsla av gemenskap.
Digital lärplattform och guide för professionella
Frid och fred i Djurskogen består av två delar: en guide för professionella och en lärplattform.
I guiden för professionella presenteras färdigheter i psykisk hälsa och bakgrundsteorin. Där finns också anvisningar för äventyret i Djurskogen, lärandemål och instrutktioner för alla övningar.
Lärplattformen för barnen, själva Djurskogen, har fina illustrationer, berättelser och sånger. Övningarna aktiverar gruppen och ger barnen en möjligheter att upptäcka och undersöka färdigheter i psykisk hälsa på ett lekfullt sätt.
I materialet finns sju digitala spel och sextiotals övningar som har valts ut bland lekar och övningar som är populära i barngrupper. En del av övningarna, till exempel sångerna och dikterna, har skrivits för Frid och fred i Djurskogen.
Temana i Frid och Fred i Djurskogen
Frid och fred i Djurskogens bjuder på äventyr och inspiration för att öva och lära sig mera om följande teman:
- Vardagskompetens
- Självkänsla och styrkor
- Känslofärdigheter
- Kompisfärdigheter
- Kroppsregler
- Hanteringsförmåga
Frid och Fred i Djurskogen ingår i MIELI rf:s digitala läromaterial för kompetensmärket Körkort i psykisk hälsa. MIELI rf har tidigare publicerat ett digitalt material, Körkort i psykisk hälsa material, riktat till grundskolan. Med stöd av Frid och fred i Djusrkogen materialet för småbarnspedagogiken, kompletteras Körkort i psykisk hälsa, så att färdigheter i psykisk hälsa kan övas ända från de tidiga åren inom småbarnspedagogiken fram till avslutad grundskola.
Materialet erbjuder de professionella möjlighet att mer planerat och långsiktigt jobba med välmående och psykisk hälsa i sin vardag tillsammans med barnen.
Illustration: Ari Vannas
Tekniskt utförande: Tuomo Naskali
Idé och innehåll: Satu Ounila, Susanne Peltoniemi, Riikka Nurmi, Tuomas Katila och Minna Lindström
Översättare: Leif Pietilä / Skrivsam
Komposition: Marja Snellman-Aittola (djursånger) och Satu Ounila (Festsång)
Sångöversättare, arrangemang, sång och produktion: Kati Mäkelä-Niemi
Översatt med understöd av Utbildningsstyrelsen och Välmående Barnfamiljer, MIELI Psykisk Hälsa rf
Sidan har redigerats 7.11.2024
Kontakta oss
Riikka Nurmi
Sakkunnig, Enheten för småbarnspedagogik och skola
+358 40 678 7392
fornamn.efternamn@mieli.fi