Hurdana copingstrategier har du? – affisch

- Publicerad:
- 2018
- Storlek:
- 50x70 cm
Att möta svårigheter och känslomässiga utmaningar är en del av livet – även för barn och unga. Därför är det viktigt att de får stöd att utveckla sunda och hållbara sätt att hantera påfrestningar. Dessa sätt kallas copingstrategier.
Syftet med affischen är att väcka samtal om copingstrategier – och om hur vi alla kan stärka våra egna. Ju fler strategier vi har, desto bättre klarar vi av utmaningar och kriser.
Coping handlar om hur vi hanterar svårigheter och stress. Begreppet har sina rötter i den tidiga resiliensforskningen, där fokus låg på förmågan att klara av motgångar. I dag ses coping som en viktig del av resiliens – men inte som det enda. För äldre barn innebär coping ofta att hantera akuta stressituationer, medan det för yngre barn kan handla om att utveckla strategier för att hantera vardagliga utmaningar, som att slippa ha bråttom eller lära sig att planera framåt, med stöd av vuxna.
Källa: A-C. Furu & M. Heikkilä, 2022.
Ladda ner affischen
Köp i vår webbutik
– Prata öppet om känslor och reaktioner. Normalisera oro, nervositet och besvikelse.
– Uppmuntra barn att reflektera. ”Hur kändes det? Vad hjälpte dig?”
– Var uppmärksam på olika behov. Coping är individuellt – det som hjälper en kan stressa en annan.
– Ge utrymme för återhämtning och vila. Både kroppen och psyket behöver paus.
– Våga prata om när det känns svårt. Det visar att känslor får finnas.
Prata gärna med unga om varför det är viktigt att fundera över hur man hanterar kriser och vilka metoder de själva brukar använda i svåra situationer. Samla tillsammans en lista över de strategier gruppen använder – koppla dem till varje staty på affischen. Skriv ner konkreta handlingar.
Hur många olika kreativa sätt kan ni komma på? Diskutera vad nytt ni kunde pröva!
– Om du blir orolig för en ung person, ta mod till dig och prata om det.
– Berätta vad som oroar dig på ett tydligt och tryggt sätt, och fråga hur hen själv upplever situationen. Lyssna utan att stressa – och ge tid.
– Uppmuntra ungdomen att dela sin verkliga upplevelse. Visa att du är en vuxen som går att lita på – också i de svåraste frågorna.
– Hjälp till att skapa hopp. Och om det behövs, vägled ungdomen vidare till professionell hjälp.
Fler affischer

Må bra-handen för unga – affisch

Känslornas berg- och dalbana – affisch
Sidan har redigerats 5.5.2025