Gå till innehåll
Bild: Vastavalo, Jani Kurkisuo

Psykisk hälsa är en rättighet för alla

På världsdagen för psykisk hälsa 10.10 väcker vi diskussion om att alla har rätt till psykisk hälsa. En jämlik rätt till god psykisk hälsa, men också till att få stöd med låg tröskel när du behöver det. Det är inte bara en fråga på individnivå, utan en fråga för hela samhället, eftersom psykisk ohälsa är dyrt.

Det går att stärka den psykiska hälsan på många sätt. Det är viktigt att få tala om sina känslor och att få hjälp i svåra situationer – med låg tröskel och snabbt. Ofta känns det bättre när någon lyssnar.

Arbete är också en resurs för psykisk hälsa

Det internationella temat för Världsdagen för psykisk hälsa är i år psykisk hälsa i arbetslivet.
När det talas om psykisk hälsa i arbetslivet kommer många först att tänka på psykiska utmaningar och att sjukfrånvaro som beror på psykisk hälsa ökar.

MIELI rf:s sakkunnigpsykolog Mari Huhtiniemi lär ut en kort övning som hjälper arbetstagare och arbetsgemenskaper att fästa uppmärksamhet vid positiva saker i jobbvardagen.
Ta en stund i dag stanna upp vid ditt arbete: Fundera vad du har lyckats med i ditt arbete under den gångna veckan, vad du är tacksam över eller vad du har fått positiv respons för.

Hur kan du delta i världsdagen för psykisk hälsa?

1.     Du kan påverka. Fråga ”hur mår du?” Diskutera, lyssna och var närvarande. Hjälp vid behov att hitta rätt hjälp.

I din egen vardag kan du vara med och påverka så att det diskuteras mer kring att stärka det psykiska välbefinnandet. Det finns många små val i vardagen som påverkar både din egen och andras psykiska hälsa. Fundera på hur du själv i din vardag kan må bättre och hur du kan hjälpa andra när de behöver stöd.

2. Dela kampanjbudskapet i sociala medier

Fundera på vilka saker i din egen vardag som stöder psykiskt välbefinnande och vilka som gör det sämre. Berätta också om vilka redskap du själv har för att stärka ditt psykiska välbefinnande. Och vilka saker önskar du att ska förändras i samhället för att allas vår psykiska hälsa ska stärkas. Du kan dela MIELI rf:s texter och bilder på Instagram, Facebook och twitter. #världsdagenförpsykiskhälsa #gröntljus #maailmanmielenterveyspäivä #vihreäävaloa

3. Ordna grön belysning 10.10 kl. 18 eller klä dig i grönt under kampanjen

På kvällen för världsdagen för psykisk hälsa 10.10 kl. 18 lyser vi upp byggnader, fönster eller till exempel föremål som är viktiga för dig själv med grönt ljus. Du visar jämlikt grönt ljus för alla och är med om att skapa en öppnare diskussionskultur.

Klä dig själv i grönt! En t-shirt, ett par strumpor, en mössa? Vad hittar du i ditt skåp?

Dela dina gröna bilder och vad du gör i sociala medier under #världsdagenförpsykiskhälsa och #gröntljus

4. Stöd MIELI rf i att jobba för psykisk hälsa.

  • Donera 10 euro till arbete för psykisk hälsa: SMS:a till numret 16499 eller Donera 10 euro på MobilePaylla: Öpnna MobilePay. Fyll i summan du vill donera och ange numret 50705. Godkänn genom att svajpa.
  • Anda sätt att donera.

Världsdagen för psykisk hälsa har firats sedan år 1992

Världsdagen för psykisk hälsa firas i över hundra länder och den har blivit ett sätt för både samhällen, olika gemenskaper samt enskilda medborgare att uppmärksamma psykisk hälsa. Dagens målsättning är att minska fördomarna och den stämpel som fortfarande omger psykiska sjukdomar. Dagen har firats sedan år 1992.

Världsdagens drivande krafter är Världsförbundet för psykisk hälsa och Världshälsoorganisationen WHO. Den drivande kraften i Finland är MIELI Psykisk Hälsa Finland rf som ända från början har koordinerat det landsomfattande firandet av dagen och gjort den känd.