Lapinlahti 360 -suunnitelma
Lapinlahti-säätiö on jättänyt Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalle Lapinlahti 360 -suunnitelman alueen tulevaisuudesta ja rakennusten kunnostamisesta. Suunnitelma turvaa Lapinlahden kaikille kaupunkilaisille avoimena tilana ja vahvistaa alueen suojeluarvoja. Suunnitelma painottaa mielenterveystyön historiallista jatkumoa sekä kaupunkilaisille avointa kansalaisjärjestö-, kulttuuri- ja pienyritystoimintaa. Sairaalapuisto säilyy kokonaisuudessaan avoimena ja sen luontoarvot turvataan.
Sairaalatoiminnot Lapinlahden psykiatrisessa sairaalassa päättyivät lopullisesti vuonna 2008. Alueella sijaitsevaa Alvila-kotia lukuun ottamatta Helsingin kaupunki on omistanut Lapinlahden historiallisen sairaalapuiston ja siellä sijaitsevat suojellut sairaalarakennukset vuodesta 1999 alkaen. Kaupungin omat suunnitelmat alueen käytölle ovat kuitenkin kerta toisensa jälkeen kariutuneet ja alueen suojeltujen arvorakennusten kunnostustoimet on lyöty laimin.
Lapinlahti 360 -suunnitelma tukee kaupungin pyrkimyksiä
Vuodesta 2013 MIELI ry ja sen jäsenjärjestö Pro Lapinlahti ry ovat yhteistyössä Osuuskunta Lapinlahden tilajakamon kanssa kehittäneet alueelle kaikille avointa mielen hyvinvoinnin, taiteiden, kulttuurin ja pienyrittäjyyden keskusta. Tämä keskus on kymmenessä vuodessa kasvanut moneen kertaan palkituksi Lapinlahden Lähteeksi, jossa tehdään paljon arvokasta mielenterveys-, osallisuus-, yrittäjyys-, tutkimus- ja kulttuurityötä. Lapinlahti-säätiö haluaa Lapinlahti 360 -hankesuunnitelmalla auttaa Helsingin kaupunkia onnistumaan kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti kaikille avoimen mielen hyvinvoinnin, taiteiden, kulttuurin ja pienyrittäjyyden keskuksen kehittämisessä!
Rakennuksia kunnostetaan vaiheittain myös sosiaalisena hankkeena
Lapinlahti 360 -suunnitelma on keskeisesti Lapinlahden alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten kunnostussuunnitelma. Lapinlahden rakennukset kunnostetaan perinpohjaisesti, mutta säilyttävästi ja ylikorjausta välttäen. Vanhaa arkkitehtuuria, suunnittelua ja käsityötä palautetaan paremmin esille ja eri aikakausien synnyttämää rosoa saa jäädä näkyviin. Suunnittelemamme säilyttävän kunnostusprojektin kesto on seitsemän vuotta ajoittuen alustavasti vuosille 2025-2032. Tällaisella vaiheistuksella saavutettaisiin kustannustehokkuutta ja hallittavuutta, kun vanhojen, asteittain ja kerroksittain laajennettujen ja paikkailtujen rakennusten optimaalisista korjaustavoista opittaisiin prosessin aikana ja kun hanke voitaisiin kilpailuttaa ja toteuttaa osissa.
Kansalaislähtöinen mielenterveystyö on orgaaninen osa Lapinlahti 360 -ehdotusta. Rakennusten kunnostaminen on osa sosiaalista kestävää kehitystä, jossa tarjotaan osallisuutta ja kuntoutusmahdollisuuksia. Korjaustoimet toteutetaan yhteistyössä rakennusten käyttäjien kanssa, osallistavana ja kuntouttavana sosiaalisena hankkeena. Lapinlahti 360 jatkaa sote-palveluita täydentävän, syrjäytymistä ehkäisevän yhteisöllisen kaupunkikulttuurin palkitun keskuksen toimintaa.
Tutustu Lapinlahti-säätiön Lapinlahti 360 -suunnitelmaan: