MIELI rf:s projekt
MIELI rf genomför utvecklingsprojekt för att utveckla nya metoder och redskap för att främja den psykiska hälsan. Utvecklingsprojekten har ofta extern finansiering från olika offentliga eller privata samfund.
Det treåriga projektet Let's Talk about Children in Europe (2023-2026) sprider och etablerar modellen Föra barnen på tal (FBT) i åtta europeiska länder. MIELI stöder spridningen och implementeringen i Finland. Det EU-finansierade projektet främjar positivt föräldraskap i utsatta familjer. Projektet strävar även till att göra beslutsfattare och yrkesverksamma mera medvetna om behovet av att stötta barn.
Miljökrisen har skadliga effekter på den psykiska hälsan och välbefinnandet, speciellt hos unga. Projektet Miljön och framtiden i sinnet (2023-2025) anordnar kostnadsfria aktiviteter för individer och grupper samt stöder frivilliga, professionella och föräldrar i att bemöta ungas miljökänslor.
Projektet RE-MAP förebygger radikalisering genom att stärka den psykologiska resiliensen och den psykiska hälsan i olika riskgrupper samt genom att utbilda yrkesverksamma. Projektet finansieras av EU:s fond för inre säkerhet (ISF) åren 2023-2025.
Projektet Rörelse i ungdomsarbetet (2024-25) är ett gemensamt projekt mellan MIELI Psykisk Hälsa Finland rf och Helsingfors stads ungdomstjänster. Ungdomsarbetet i Helsingfors möter ungdomar där de redan tillbringar sin tid, till exempel i skolor, på ungdomsgårdar och online.
Projektet Sida vid sida syftar till att stärka det psykiska välbefinnandet och öka delaktigheten för nyfinländare som utsatts för rasism. Det treåriga (2024-26) projektet leds av Finlands flyktinghjälp rf och medfinansieras av Europeiska unionen.
Tidig insats strävar till att alla familjer i Finland skall ha tillgång till verksamma metoder för familjestöd som bygger på en vetenskaplig grund. Projektets syfte är att sprida och skapa förståelse för betydelsen av evidensbaserade arbetsmetoder.
Projektet Välbefinnande i idrott för barn och unga (Vibu) är riktat till tränare. Projektet producerar innehåll och metoder som tränaren kan utnyttja för att förstärka deltagarnas psykiska välbefinnande. Webbkurserna och materialet är avgiftsfria och tillgängliga för tränare i alla idrottsgrenar.
Projektet Välbefinnande i hobbyverksamhet stärker kompetensen hos ledare inom hobbyverksamhet för barn och unga. Inom projektet utvecklas en utbildningshelhet på finska och svenska samt redskao för att främja psykisk hälsa som en del av hobbyverksamheten.
Projektets syfte är att sprida kunskap och redskap på svenska för professionella och föräldrar om hur de kan stötta och stärka barns och ungas psykiska hälsa och välbefinnande.