Lapset puheeksi® -menetelmä
Lapset puheeksi® (LP) on näyttöön perustuva keskustelumenetelmä, joka edistää yhteistä ymmärrystä vanhempien, muiden lapselle tärkeiden aikuisten ja lapsen välillä. Keskustelu soveltuu käytettäväksi aina raskausajasta 18-vuotiaisiin nuoriin asti.
Lapset puheeksi-työn tavoitteena on tukea lapsia, nuoria ja perheitä heidän jokapäiväisessä elämässään, kuten kouluissa, päiväkodeissa, neuvolassa ja vapaa-ajan ympäristöissä. Työtä tehdään myös erilaisissa sosiaali- ja terveysalan palveluissa, järjestöissä sekä vastaanottokeskuksissa. Lapset puheeksi -työ tukee asiakaslähtöistä työskentelyä, jossa lapsi, nuori ja perhe ovat keskiössä.
Tavoitteena on kohdata kaikki perheet ja erityisesti ne, joilla on tapahtunut elämässä muutoksia. Lapset puheeksi -menetelmä tarjoaa mahdollisuuden pohtia yhdessä ammattilaisen kanssa arkea, vahvuuksia, perheen muuttunutta tilannetta ja muutosten keskellä pärjäämistä. Tarkoituksena on tukea lapsen tai nuoren sujuvaa arkea, ennaltaehkäistä vaikeuksien kumuloituminen tai siirtyminen seuraaville sukupolville. Lapset puheeksi -menetelmä koostuu lapset puheeksi -keskustelusta sekä tarvittaessa -neuvonpidosta.
Kouluttautuminen menetelmän käyttöön
Lapset puheeksi -menetelmän käyttö vaikuttavasti ja turvallisesti vaatii menetelmäkoulutuksen käymisen. MIELI Suomen mielenterveys ry ei kouluta, mutta hallinnoi satojen kouluttajien rekisteriä, joten voit kysyä koulutuksista ja koulutusten järjestämisestä myös meiltä ja lukea lisää verkkosivuiltamme Lapset puheeksi® -menetelmäkoulutus – MIELI ry
Lapset puheeksi® -keskustelussa käydään perheen ja lapsen tai nuoren arkisia asioita läpi ammattilaisen kanssa yhdessä keskustellen lokikirjan teemojen mukaisesti. Vanhempi saa itse tuoda keskusteluun niitä asioita, jotka hän kokee tärkeäksi perheessään. Teemat liittyvät lasten arkeen kotona, varhaiskasvatuksessa tai koulussa ja vapaa-aikana, kaveri -ja muihin ihmissuhteisiin. Keskustelun tarkoituksena on tehdä näkyväksi arjen moninaisuus, sen monipuoliset vahvuudet ja mahdolliset haavoittuvuudet.
Keskustelun lopussa suunnitellaan ja sovitaan arkisista toimista, joilla ylläpidetään ja vahvistetaan perheen pärjäävyyttä. Perheen niin halutessa, keskusteluja voidaan järjestää useita ja mukaan voidaan pyytää muita perheelle tärkeitä ihmisiä, kuten arjessa läsnä olevia sukulaisia, ystäviä tai perhettä tukevia ammattilaisia tai esimerkiksi koulun, varhaiskasvatuksen tai vapaa-ajan toimintojen henkilökuntaa.
LP –neuvonpito kutsutaan koolle, kun LP-keskustelussa tunnistetaan lisätuen tarpeita. Neuvonpitoon kutsutaan perheen oman verkoston ihmisiä ja tarvittaessa toimijoita palveluista, järjestöistä ym. Yhdessä suunnitellaan toimia ja tekoja arjen tueksi. Neuvonpitoja voi olla useampia, jolloin lapsen ympärille rakentuu toiminnallinen verkosto.
Ajankohtaisia tapahtumia
Etäinfotilaisuudet Lapset puheeksi® -menetelmästä
Infot Lapset puheeksi® -menetelmästä opiskelijoille ja oppilaitosten opetussuunnitelmista päättäville löytyvät täältä (avautuu uudessa välilehdessä).
Tällä sivulla ilmoitamme, kun järjestämme etäyhteydellä yleisiä infotilaisuuksia Lapset puheeksi®-työstä, joihin erillistä ilmoittautumista ei tarvita, mukaan tapaamiseen pääsee klikkaamalla linkkiä. Tällä hetkellä ei ole tiedossa seuraavan infotilaisuuden ajankohtaa. Voit pyytää infotilaisuutta myös omalle organisaatiolle tai alueelle lähettämällä postia tlp@mieli.fi.
Lapset puheeksi® -menetelmäosaajille järjestettävät tapahtumat löydät Toimiva lapsi ja perhe -menetelmien osaajasivulta (avautuu uudessa välilehdessä).
Lapset puheeksi® -menetelmäosaajien valtakunnalliset buusteritapaamiset
Oletko käynyt Lapset puheeksi® – tai Toimiva lapsi ja perhe -menetelmäkoulutuksen ja haluat saada vahvistusta osaamiseesi. Boosteritapaamiset järjestetään etäyhteydellä, joten voit osallistua helposti. Tarkoituksenamme on tarjota vahvistusta ja innostusta Lapset puheeksi® -työhön sekä vahvistaa menetelmän perusasioita.
Varaa ajat ajoissa kalenteriisi ja ilmoittaudu mukaan. Voit myös kysyä Lapset puheeksi® -työn asiantuntijoita mukaan omiin paikallisiin boostereihin tai LP-verkostoihin. (tlp@mieli.fi)
Kevään 2025 boosterit:
Ke 15.1.2025 klo 15-16, aiheena: Lapsi tai nuori mukana keskustelussa. Ilmoittaudu mukaan tästä (avautuu uudessa välilehdessä). Saat linkin Teams-tapaamiseen boosteria edeltävänä päivänä.
Ti 13.5.2025 klo 8-9, aiheena: Lokikirjan sujuva käyttö. Ilmoittaudu mukaan tästä (avautuu uudessa välilehdessä). Saat linkin Teams-tapaamiseen boosteria edeltävänä päivänä.
Lapset puheeksi® -sivu nuorille suomeksi ja ruotsiksi
Tästä likistä tai oheisesta Qr-koodista pääset verkkosivulle, jossa nuorille tietoa LP-menetelmästä.
Klicka på denna länk för att komma till den sidan för unga eller läs Qr-koden.
Asiakaspalautetta Lapset puheeksi® -keskusteluista
Tutustu Toimiva lapsi & perhe -työn esitteisiin ja materiaaleihin
Jos olet kiinnostunut saamaan lisää tietoa Lapset puheeksi® -menetelmästä, voit katsoa tietoa ja materiaaleja menetelmään liittyen täältä (avautuu uudessa ikkunassa).
Lapset puheeksi® -tutkimustietoa
Tutkimustietoa voit lukea Kasvun tuki -sivuilta (avautuu uudessa välilehdessä).
Teetkö opinnäytetyötä, gradua, artikkelia tai väitöskirjaa Lapset puheeksi® -työhön liittyen. Haluamme olla levittämässä uutta tutkimustietoa, joten olethan yhteydessä tlp@mieli.fi
Lapset puheeksi® -lokikirjat
Miten huolehdin lapsistani? -käsikirja vanhemmille, joita oma päihteiden käyttö askarruttaa
Miten autan lastani? -opas vanhemmille, joilla on mielenterveyden ongelmia.
Miten autan lastani? -opas on suunnattu vanhemmille, joilla on mielenterveyden ongelmia. Esitteessä käydään läpi vanhempia askarruttavia asioita
Mikä meidän vanhempia vaivaa? – käsikirja lapsille ja nuorille, joiden äidillä tai isällä on mielenterveyden ongelmia
Mikä meidän vanhempia vaivaa? on nuorelle suunnattu opaskirja, jossa käsitellään mielenterveyden häiriöitä sekä yleisestä että perheiden näkökulmasta. Käytännönläheinen opas on erityisesti suunniteltu auttamaan arjessa.