Vanhempi, mietipä alkoholinkäyttöäsi!

Marika Ketola

Vaikka vanhempi ei joisi itseään kovaan humalaan, voi alkoholinkäyttöön silti liittyä ongelmia. Omat riskirajat kannattaa tunnistaa, psykologi Marika Ketola sanoo.

Kuinka paljon alkoholia vanhempi voi turvallisesti nauttia?
Tarkkoja määriä tai turvarajoja alkoholinkäytölle lapsiperheissä ei voida määritellä. On kuitenkin hyvä olla tietoinen mahdollisista riskeistä, jotka liittyvät alkoholinkäyttöön pienten lasten läsnäollessa.

Miten vanhemman alkoholinkäyttö vaikuttaa lapseen?
Hiprakassa oleva vanhempi saattaa tuntua lapsesta pelottavalta, koska hän vaikuttaa ailahtelevalta ja epäjohdonmukaiselta. Krapulassa vanhempi voi olla vihainen ja etäinen, kun taas viinaa haluava vanhempi on helposti levoton ja kärsimätön. Lapsi oppii aistimaan vanhemman mielentilan ja alkaa muokata käytöstään sen mukaiseksi. Silloin liikaa juovan vanhemman lapsen tunteille ja tarpeille ei jää tilaa.

Miksi runsaasti alkoholia käyttävän vanhemman on vaikea ymmärtää lapsen näkökulmaa?
Vanhemman ymmärryksessä oleva ”kuollut kulma” on tosiasia etenkin, kun liikaa juova vanhempi ei vielä tunnusta, että juomisesta on tullut hänelle ongelma. Alkoholinkäytön lopettaminen voi olla niin vaikeaa, että juomista halutaan suojella kieltämällä koko asia.

Mitä tehdä, jos oma alkoholinkäyttö mietityttää?
Kannattaa pohtia, kuinka suuri merkitys alkoholilla on rentouttajana ja mielialan parantajana. Kuinka välttämätöntä juominen minulle on? Voinko kertoa esim. puolisolle, omalle vanhemmalle tai kaverille rehellisesti, kuinka paljon juon? Apua alkoholinkäytön hallintaan saa esimerkiksi Päihdelinkistä, terveysasemalta, työterveyshuollosta tai A-klinikalta. Tärkeintä on, että kertoo huolestaan jollekin luotettavalle ihmiselle, sillä tuen avulla alkoholinkäyttö on mahdollista saada hallintaan.

Yhteystiedot

Marika Ketola
Kriisityöntekijä
Sos-kriisikeskus, Ryhmätoiminnot

+358 40 679 1522Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki