Peliriippuvuus voi johtaa pahoihin vaikeuksiin

Rahapelien pelaaminen on Suomessa suosittu viihteen muoto. Pelaamisen avulla saatetaan yrittää haluta rikastua tai kokea jännitystä tai sitten vain viettää aikaa.

Peliriippuvuudesta kärsivä henkilö ei pysty itse enää hallitsemaan pelaamistaan ja säätelemään sitä, paljonko haluaa ja voi käyttää rahaa pelaamiseen. Pelaaminen saattaa peliriippuvaiselle aiheuttaa voimakasta häpeää ja ahdistusta, mutta sen lopettaminen ei kuitenkaan onnistu. Pelaaminen saattaa olla muodostunut peliriippuvaiselle pakokeinoksi arjesta ja sen avulla saatetaan yrittää unohtaa ahdistavia asioita ja kielteisiä tunteita.

Peliriippuvuus saattaa johtaa pahoihin vaikeuksiin oman talouden hallinnassa sekä ihmissuhteissa ja työelämässä. Peliriippuvuus saattaa liittyä myös masennukseen tai päihdeongelmiin siten, että masennus on aiheuttanut peliriippuvuutta tai että riippuvuuden aiheuttamat ongelmat ovat edistäneet masennuksen puhkeamista. Koska riippuvuus yritetään yleensä salata läheisiltä, se tulee yleensä ilmi vasta kun pelaamisen aiheuttamat ongelmat ovat kasaantuneet.

Useat tahot järjestävät hoitoa peliriippuvaisille. Esimerkiksi A-klinikat ja Peluuri auttavat tilanteessa, jossa pelaaminen on ryöstäytynyt käsistä. Lisätietoa peliriippuvuudesta löydät Päihdelinkistä.