Kort för känslo- och vänskapsfärdigheter
Korten kan användas på många sätt i olika övningar och pedagogiska samtal. De hjälper barn att beskriva till exempel konfliktsituationer och de känslor som dessa väcker hos dem själva och andra. Med hjälp av korten kan man även hitta nya sätt att hantera problematiska situationer.
Korten för känslo- och vänskapsfärdigheter är en del av materialen Barnets sinne och Må bra tillsammans, som har utvecklats av MIELI Psykisk Hälsa Finland rf för att främja barns psykiska hälsa.
Kortleken innehåller 16 känslokort, 10 konfliktkort och 8 kompisfärdighetskort. Korten är i A6-format. Illustratör: Taija Turkumäki
PANTOMIM: Barnen kan dramatisera situationerna på korten som pantomimer, som de övriga barnen får försöka gissa vad det är som händer.
ÖVERRASKNINGSKORT: Man lägger korten i en ask eller en tygpåse. Barnen får turvis ta ett kort och berätta för de andra vad som händer på bilden.
SÄTT ORD PÅ KÄNSLORNA: Diskutera de situationer som bilderna föreställer med barnen. Hur skulle det kännas om du själv hamnade i en sådan situation? Vilka känslor skulle det väcka?
FRÅN BILD TILL BERÄTTELSE: Välj ett kort och diskutera tillsammans vad som händer på bilden. Hjälp barnen att hitta på en berättelse till bilden. Vad händer på bilden? Vad kan ha hänt tidigare? Hur kunde man agera i den här situationen? Vad kan tänkas att hända efter detta?
KORT PÅ VÄGGEN: Välj ut en av de postivia bilderna och sätt upp den på daghemmets vägg för en vecka. Bilden påminner barnen om en viktig vänskapsfärdighet, och barnen får öva på denna färdighet tillsammans med sina kompisar.
REGLER FÖR VÅR GRUPP: Man kan göra upp gemensamma regler för gruppen med hjälp av korten. Barnen får välja ut sina favoritbilder, dessa klistras fast på en kartong under en rubrik som kan vara exempelvis: Regler för vår grupp.
Ladda ner
Köp korten
Mer om
Må bra tillsammans – handbok
Må bra tillsammans – utbildning för skolpersonal i årskurs 1–6
Empatispelet för elever på lågstadiet
Känslomoln för elever i årskurs 1-6
Må bra tillsammans-luftballong
Sidan har redigerats 3.1.2025
Kontakta oss
Riikka Nurmi
Sakkunnig, Enheten för småbarnspedagogik och skola
+358 40 678 7392
fornamn.efternamn@mieli.fi