Gå till innehåll

Må bra-handen för småbarn

Pris:
15 € / 8 st. €
Publicerad:
2022
Upplaga:
1.
Storlek:
50 x 70 cm
Köp i nätbutiken

Med tanke på psykisk hälsa och en fungerande vardag är det viktigt att uppmärksamma följande fem delområden: sömn och vila, näring och måltider, känslor och gemenskap, rörelse samt lek och kreativitet. I Må bra-handen representerar varje finger ett av delområden. Handflatan i mitten representerar de personliga värderingarna och vardagens rytm.

Med hjälp av handen kan man studera hur de olika delområden förverkligas och hur det är i förhållande till varandra.  Handen hjälper också att förstå, hur de egna valen påverkar den psykiska hälsan. Hur har de olika delområden förverkligats idag eller på senare tid? Vilka delar är i skick, vilket område skulle behöva en förändring? Finns det något delområde som betonas för mycket eller finns det ett område som har glömts bort? Med hjälp av handen kan man identifiera faktorer som bidrar till välmående i vardagen.

Affischen med Må bra-handen kan användas på rådgivningen, inom småbarnspedagogiken och inom familjearbete tillsammans med barn och familjer. Affischen kan också användas av professionella som funderar på sin val i vardagen och som underlag för diskussioner i arbetsgemenskaper.

En vanlig stund med rim, i vardagen stärker t.ex. samspelet mellan förälder och barn, gruppsammanhållning och berikar barnets språkutveckling. Framför allt erbjuder stunden en möjlighet till delad glädje!

När ramsorna väl blivit bekanta kan du rimma var som helst. I soffan, i knät, vid läggdags, när du vaknar på morgonen, vid middagen, när ni klär på er, på väg till dagis eller lekplatsen, när ni gungar, dansar, målar.

Barnet njuter av ordens rytm och lär sig snabbt ramsorna utantill. Ramsorna i Må bra -handen innehåller viktiga budskap för vardagliga situationer för både vuxna och barn. De är lämpliga att användas som de är, t ex om Må bra -handen är på dörren till kylskåpsdörren eller på väggen på dagis.

Här får du några tips på hur du kan använda ramsorna.

SÖMN OCH VILA

Vid läggdags, stryk barnet lugnt från topp till tå till rytmen av verserna i barnramsan. Till sist kan du försiktigt stryka barnets kind, näsa eller ge en puss.

NÄRING OCH MÅLTIDER

På dagis kan man säga ramsan tillsammans, t ex i en ring innan man äter. Till rytmen av ramsan kan du klappa händerna eller magen och på slutet lyfta händerna i luften! Hemma passar ramsan bra till exempel när man sitter tillsammans runt bordet. Man kan säga ramsan medan man håller varandras händer och svänger med händerna från sida till sida. På slutet kan man höja händerna i luften innan man tar en kniv och gaffel.

KÄNSLOR OCH GEMENSKAP

Ramsan passar bra till en gemensam stund, när man pratar om olika känslor. Den passar perfekt i en situation där ett barn och en vuxen har gått igenom stora känslor tillsammans (t.ex. de har blivit väldigt arga eller upprörda, rädda eller delat viktiga glädjeögonblick). Det bästa stället för rim är en vuxens knä, både hemma och i småbarnspedagogiken. Medan du rimmar kan du stryka barnet t ex en tå eller finger i taget, vagga barnet och på slutet ge en varm kram.

RÖRELSE

Rimmet inspirerar till att röra på sig! Att marschera, hoppa, klappa, dansa! Kanske också lägga händerna som en kikare framför ögonen och kika fram och bak, åt sidorna, upp och ner.

LEK OCH KREATIVITET

Ramsan passar bra i början eller slutet av en leksession. Den uppmuntrar all slags lek och kreativitet. Genom att smeka eller stryka barnet kan den vuxna förmedla en känsla av tid och ingen brådska.  

Sidan har redigerats 18.4.2024