Minua tai kaveriani kiusataan koulussa

Jos kiusaaminen aiheuttaa pahaa mieltä sinulle tai ystävällesi, puhu siitä jonkun läheisen aikuisen kanssa, joka haluaa yleensä kuulla, jos sinulla on paha olla.

  • Olet ehkä kuullut tämän väitteen: ”kiusaaminen loppuu, jos siitä ei välitä”, ja tiedät sen harvoin olevan totta. Ja voiko kiusaamisesta olla välittämättä? Ei tietenkään. Jos ihminen pahoittaa mielensä, hän saa kyllä näyttää sen ja hän harvoin pystyy muuta tekemäänkään. Takaisin ei kuitenkaan kannata lyödä tai haukkua, vaan vaatia aikuisilta apua.
  • Opettajien, rehtorin, koulun muiden työntekijöiden ja sinun vanhempiesi ja kiusaajien vanhempien tehtävä on välittää kiusaamisesta eli saada se mahdollisimman nopeasti loppumaan. Kiusaamisesta saa olla välittämättä ainoastaan siinä mielessä, että ei kannata uskoa kiusaajan ilkeitä sanoja. Kukaan ei saisi masentua siksi, että on joutunut kiusaamisen kohteeksi.
  • Saatat ajatella, että kiusaamisesta ei kannata kertoa kellekään, koska sitä ei kuitenkaan saada loppumaan. Koulusi opettajien velvollisuus on kuitenkin pyrkiä lopettamaan kiusaaminen. Kiusaamiseen kannattaa aina yrittää puuttua. Esimerkiksi opettajasi, vanhempasi, koulupsykologi tai koulukuraattori tai he kaikki yhdessä voivat ottaa puhutteluun sinua kiusaavat oppilaat. Kiusaajien vanhemmatkaan eivät yleensä tiedä, miten huonosti heidän lapsensa käyttäytyvät, ennen kuin joku kertoo siitä heille.
  • Jos koulukiusaaminen aiheuttaa sinulle pahaa mieltä, on tärkeää, että puhut siitä jonkun kanssa. Esimerkiksi omat vanhemmat, isovanhemmat, ystävät tai kouluterveydenhoitaja haluavat yleensä tietää, jos sinulla on paha olo.
  • Muista, että ystäviä voi löytää muualtakin kuin koulusta. Moni on saanut rakkaimman ystävänsä esimerkiksi harrastuksen parista tai omasta pihapiiristä.
  • Jos sinusta tuntuu, ettei kiusaamista millään saada loppumaan, voit harkita, haluaisitko vaihtaa koulua. Yläasteen jälkeen voit viimeistään helposti lähteä sellaiseen lukioon, ammattikouluun tai muuhun koulutukseen, missä sinun ei tarvitse olla kiusaajiesi kanssa tekemisissä. Koulua voi kuitenkin vaihtaa jo ylä- tai alakoulun aikana. On tietenkin typerää, että kiusaajien sijasta sinun pitäisi vaihtaa koulua. Tavallisimmin kuitenkin toimitaan niin, koska kiusaajia on hyvin vaikeaa pakottaa toiseen kouluun vastoin tahtoaan.
  • Älä ikinä syytä itseäsi kiusaamisesta tai mieti, mikä sinussa olisi vikana. Kiusaamiseen ei koskaan ole olemassa mitään syytä ja ketään ei saisi kiusata. Jokaisella on oikeus tuntea jokaisena koulupäivänä iloa. Jos et tunne itseäsi koulupäivän aikana onnelliseksi, toivottavasti löydät jonkun rakkaan harrastuksen tai ystävän, joka tekee sinut iloiseksi koulun jälkeen.

Näen kaveriani kiusattavan, mitä teen?

  • Kerro kaverillesi, että olet hänen puolellaan ja mielellään vielä niin, että kiusaajat kuulevat sen. Joskus saattaa pelottaa, että joutuu itse kiusatuksi, jos uskaltaa puolustaa kaveria. Jos kuitenkin riittävän moni asettuisi kiusaajia vastaan ja ystävän puolelle, kiusaaja jäisi yksin ja joutuisi lopettamaan kiusaamisen. Moni koulukiusaamistapaus olisi jäänyt tapahtumatta, jos kiusatun kaverit eivät olisi olleet vain hiljaa taustalla.
  • Kiusaamisesta on erittäin tärkeää kertoa jollekin aikuiselle. Sinun on hyvä sanoa kiusatulle kaverillesi, että kiusaamisesta on ehdottomasti kerrottava jollekin opettajista tai rehtorille. Voitte mennä vaikka yhdessä kertomaan kiusaamisesta. Jos näet koulupihalla jotain oppilasta kiusattavan, sinun velvollisuutesi on hakea välituntivalvoja paikalle.
  • Älä koskaan jätä kaveriasi kiusaamisen takia.