Koulukiusaamisen kohteeksi voi joutua kuka tahansa

Koulukiusaaminen voi ilmetä hyvin monilla tavoin. Kiusaaminen voi olla fyysistä ja henkistä ja sen kohteeksi voi joutua kuka tahansa.

Koulukiusaaminen voi olla fyysistä väkivaltaa, kuten potkimista, lyömistä tai hiuksista repimistä. Yhtä hyvin se voi olla esimerkiksi nimittelyä, kaveriporukasta eristämistä tai kiusatusta otettujen (muokattujen) kuvien luvatonta lataamista internetiin. Varsinkin tyttöjen sanotaan usein kiusaavan tavoilla, joita ulkopuolinen ei välttämättä heti havaitse, mutta jotka satuttavat kiusaamisen kohteeksi joutunutta syvästi.

Kiusaamisen kohteeksi voi joutua kuka tahansa ja kiusatun on aivan turha etsiä syytä itsestään. Kiusaaminen ei välttämättä loppuisi, vaikka kiusattu yrittäisi muuttaa itseään kiusaajien tahdon mukaan eli esimerkiksi lihavaksi haukuttu ryhtyisi laihduttamaan. Kiusaajat saattavat keksiä uuden syyn kiusata tai ryhtyä kiusaamaan jotain muuta koulutoveria. Kiusaamiselle ei koskaan ole todellista syytä.

Aikaisemmin ajateltiin, että kiusaajat kiusaisivat huonon itsetunnon takia. Nykyään tavallisimpana syynä pidetään halua päteä ja korostaa itseä. Kiusaaja saattaa myös purkaa omaa pahaa oloaan kiusaamiseen tai hän saattaa itse olla entinen kiusattu. Kiusaamisen uhriksi joutuneet ovat usein kuitenkin tavallista empaattisempia ja ystävällisempiä. Nämä ovat ominaisuuksia, joista viimeistään aikuisiällä on hyvin paljon hyötyä. Jo lapsena kiusaamisen uhri on luultavasti itse todella hyvä ystävä.

Kiusaamiseen pitää puuttua paitsi kiusaamisen uhrin myös kiusaajan itsensä takia. Kiusaajien on todettu pärjäävän keskimääräistä huonommin myöhemmin elämässä, he esimerkiksi tekevät jo nuorena muita todennäköisemmin rikoksia. Kiusaamisen uhrille kiusaamisesta saattaa jäädä aikuisikään asti vaikuttavia traumoja.

Kiusattujen tilanne ei ole helppo. Kuvaavaa on, että moni lapsi joutuu koulussa päivittäin sellaisen pahoinpitelyn kohteeksi, mikä aikuisten välisenä tapahtumana tulkittaisiin automaattisesti rikokseksi. Nykyisin fyysisenä väkivaltana ilmenevään koulukiusaamiseen suhtaudutaan luultavasti aiempaa useammin sen vaativalla vakavuudella. Väkivalta kuuluu myös poliisin selvitettäväksi. Sanallinen kiusaaminen, manipulointi ja leikeistä poissulkeminen ovat kuitenkin myös hyvin tavallisia kiusaamisen muotoja joihin opettajien, vanhempien ja oppilastoverien on voitava puuttua.

Koulukiusaamisen rooleja

Uhri

Oppilas, jota toistuvasti kiusataan. Esimerkiksi lyödään, revitään vaatteista, nimitellään, tuhotaan omia tavaroita tai haukutaan internetissä.

Kiusaaja

Kiusaaja aloittaa kiusaamisen ja saattaa yllyttää muitakin kiusaamaan.

Kiusaajan tukija

Kiusaajan tukija ei itse aloita kiusaamista, mutta lähtee kiusaamiseen mukaan. Hän saattaa olla kiusaamisen yleisönä ja nauraa kiusaajan mukana kiusaamiselle. Kiusaajan tukija saattaa kannustaa kiusaajaa jo pelkästään sillä, että tulee paikalle katsomaan kiusaamista eikä tee mitään lopettaakseen sitä.

Puolustaja

Puolustaja on kiusatun puolella, kertoo kiusaamisesta aikuisille ja yrittää saada kiusaamisen loppumaan.

Ulkopuolinen

Ulkopuolinen poistuu paikalta kiusaamisen alkaessa, mutta ei kerro kiusaamisesta aikuisille tai yritä tukea kiusattua. Ulkopuolinen tulee toiminnallaan vahingossa hyväksyneeksi kiusaamisen.

Testaa tietosi koulukiusaamisesta