Kaikenkirjava kulttuuri Ippolito Caffista Apulantaan vahvistaa mielenterveyttä

Nykytutkimus tukee näkemystä, että kulttuuri vaikuttaa myönteisesti mielenterveyteen, sanoo Suomen Mielenterveysseuran järjestöjohtaja Sinikka Kaakkuriniemi. Itse hän innostuu monenlaisesta kulttuurista, kevyestä komediateatterista nuorten graffitipajoihin ja klassiseen maalaustaiteeseen.

Sinikka Kaakkuriniemi

Sinikka Kaakkuriniemi, kuinka näet kulttuurikokemuksen ja mielenterveyden yhteyden?

”Taide nähtynä, koettuna tai kuultuna herättää tunteita mielihyvästä suruun. Esimerkiksi lukeminen laajentaa näkökulmia tai tuo ratkaisuvaihtoehtoja ongelmiin, konsertti tarjoaa parhaimmillaan hienon yhteisöllisen kokemuksen. Yleisemmin taiteessa on kiinnostavaa, kuinka tekijä on onnistunut vangitsemaan katsojalle tai kuulijalle tunnistettavan tunteen.”

Entä kulttuurin tai taiteen tekemisen ja tuottamisen vaikutukset?

”Musiikkia tekemällä, maalaamalla tai kirjoittamalla moni taiteilija on käsitellyt vaikeita tai hankalia tunteita tai kokemuksia. Moni käsittelee taiteen avulla huoliaan, pelkojaan ja ongelmiaan. Taide voi paitsi voimaannuttaa ja rentouttaa, myös lievittää masennusta tai ahdistusta.”

Millaisia tutkimustuloksia kulttuurin vaikutuksesta on tehty?

”Tutkimuksissa esimerkiksi laulamisen ja musiikin kuuntelun on todettu parantavan mielialaa ja elämänlaatua. Taidetta on käytetty muun muassa itseilmaisun, viestintätaitojen ja itsetunnon vahvistamiseen. Se tukee myös stressinhallintaa, muistia ja sopeutumiskykyä.”

Millaisia kulttuurikylpyjä suosittelisit aloittelijalle mielen virkistykseen?

”Hyppää erilaisiin kulttuurikokemuksiin! Kun unohtaa ennakkoluulonsa, voi yllättyä. Kannustaisin siis kokeilemaan rohkeasti ja monipuolisesti. Itselleni yllätykseksi Apulannan keikka oli minusta paras konserttikokemus ikinä, vaikken etukäteen pitänyt kyseisestä musiikkigenrestä ollenkaan. Toisaalta lumouduin Sinebrychoffin museossa italialaisen Ippolito Caffin (1809-1866) maalauksista, vaikken koekaan olevani museokulkija.”

TEKSTI: JUTTA KAJANDER
KUVA: SINIKKA KAAKKURINIEMEN KOTIALBUMI

MHAW 2018
 

 

Yhteystiedot

Sinikka Kaakkuriniemi
Järjestöjohtaja
Kansalaistoiminnot

+358 40 550 1119Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki