Kulttuuria kokemassa: Alaa Altamimi


 

Mikä kulttuuri- tai taidekokemus on sinun elämässäsi ollut erityisen merkityksellinen ja vaikuttanut positiivisesti sinuun?

Vuonna 2016 aloin työskentelemään kääntäjänä Teatteri Universumissa. Muutaman kuukauden päästä minut palkattiin vetämään Universumin järjestämiä monikulttuurisia Story sharing cafe -tapahtumia, joissa tarkoituksena on tutustua uusiin ihmisiin kertomalla oma tarina ja kuuntelemalla muiden tarinoita kahvikupposen äärellä.

Vedin cafeja muun muassa opiskelijoille ja tutustuin moniin uusiin ihmisiin, suomalaisiin ja ulkomaalaisiin ihmisiin. Cafen porukasta on tullut minulle kuin oma perhe. Story sharing cafet yhdistävät hienosti ihmisiä. Järjestämme niitä usealla eri kielellä.

Tämä työ auttoi minua todella paljon kotoutumisessa ja työelämään pääsemisessä. Nyt työskentelen Pro Lapinlahti mielenterveysseuran Miitti -hankkeessa. Autamme maahanmuuttajia integroitumaan tarjoamalla heille neuvontaa, kielitunteja ja taide- ja kulttuuriryhmiä. Matalan kynnyksen taideryhmiin on helppo tulla mukaan. Pääasia on oppia kieltä ja pitää hauskaa. Opetan myös arabiaa Eiran aikuislukiossa ja kesäisin lapsille jalkapalloa.

Miten kulttuuri- ja taidekokemukset sinun mielestäsi vaikuttavat edistävästi mielen hyvinvointiin.

Taide ja etenkin taidetapahtumat yhdistävät ihmisiä. Taiteessa ei välttämättä tarvita kieltä. Täällä Miitissä meillä on monia vakituisia kävijöitä, joiden elämään toiminnallamme on ollut suuri vaikutus. Autamme heitä hakemaan töitä, asuntoa ja aukaisemaan pankkitilin. Täällä he voivat myös rentoutua ja pitää hauskaa.

Mielestäni media antaa helposti väärän kuvan minkälaisia maahanmuuttajat ovat. Samalla maahanmuuttajat luulevat, että suomalaiset ovat kylmiä. Ihmisten täytyy kohdata ja nähdä, että olemme kaikki ihmisiä ja meillä kaikilla on jotakin annettavaa.

Minkälaiset kulttuuri- ja taidekokemukset ovat sinusta mielenkiintoisimpia?

Pidän stand up -komediasta ja saunomisesta. Saunassa suomalaisetkin puhuvat enemmän.

Kuka? Alaa Altamimi

Ikä 27               
Asuinpaikka Helsinki
Kotimaa Irak, Suomeen 2015

TEKSTI: KIRSI-MARJA MOBERG