Kulttuuria kokemassa: Saranda Dedolli

Saranda Dedolli

Mikä kulttuuri- tai taidekokemus on sinun elämässäsi ollut erityisen merkityksellinen ja vaikuttanut sinuun positiivisesti?

En ole kovinkaan taiteellinen ihminen enkä ole käynyt esimerkiksi taidenäyttelyissä kovinkaan paljon. Kulttuuri ja taide ovat kuitenkin paljon muutakin: elokuvia, dokumentteja, museoita, kirjoja joita luemme ja ihmisiä joita kohtaamme. Monet lukemani kirjat ovat muuttaneet ajatustapaani tai jopa koko elämääni. Viimeisin vaikuttava lukemani teos on ollut Elif Shafakin Valkoinen elefantti.

Tämän vuoden merkityksellisin kulttuuritapahtuma minulle oli Helsingin Design Museon perjantaisin järjestetty Creative Mornings. Teemana oli ahdistus. Tapahtuma oli koskettava, etenkin koska paikalla oli puhumassa inspiroiva, syöpää sairastava laulaja Astrid Swan. Samaan aikaan se oli voimaannuttava. Oli lohdullista huomata, miten moni ihminen ottaa ahdistuksen ja ahdistushäiriöt tosissaan.

Miten kulttuuri- ja taidekokemukset sinun mielestäsi edistävät mielen hyvinvointia?

Kulttuuri ja taide tuovat erilaisia ihmisiä, ajatuksia ja puheenaiheita yhteen. Taide piristää, kummastuttaa ja pistää ajattelemaan ja tuntemaan. Uskon, että kulttuuria ja taidetta on ollut olemassa yhtä pitkään kuin nykyihmisiäkin, koska ihminen tarvitsee molempia ylläpitääkseen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Sairastuin itse viime vuonna masennukseen työuupumuksen takia. Taide ja kulttuuri auttoivat paranemisprosessissani paljon: luin kirjoja, kuuntelin musiikkia ja katsoin dokumentteja. Kirjoitan myös hyvän mielen blogia, eli mielen hyvinvoinnin merkitys korostuu elämässäni ja työssäni päivittäin.

Minkälaiset kulttuuri- ja taidekokemukset ovat sinusta mielenkiintoisempia?
Rakastan kuunnella musiikkia, lukea kirjoja ja katsoa dokumentteja. Silloin tällöin eksyn myös teatteriin tai taidenäyttelyyn, tosin vähemmän kuin mitä haluaisin tai ehtisin. Yksi tämän vuoden lupauksista onkin kerätä enemmän kulttuuri- ja taidekokemuksia.

Juureni ovat Kosovosta, ja olisi hienoa nähdä, että sielläkin suhtauduttaisiin mielenterveysongelmiin yhtä vakavasti kuin Suomessa. Täälläkin löytyy toki skarpattavaa. Miten hienoa olisi jos MHAW rantautuisi Kosovoonkin!
 

Kuka? Saranda Dedolli

Ikä: 24
Asuinpaikka: Helsinki
Alkuperä: Kosovo

TEKSTI: KIRSI-MARJA MOBERG

Sarandan blogi